Viime kaudella kohulla sivuutettu Tero Lehterä sai päävalmentajapestin: "Tämä oli muutamassa tunnissa jo pulkassa"

1:01
Tero Lehterä kertoi riidastaan SaiPan kanssa maaliskuussa MTV Urheilulle: "Koen, että laki on puolellani".

Viime kaudella SaiPassa kiistellyn lomautuksen saanut jääkiekkovalmentaja Tero Lehterä on palkattu uuteen pestin. Espoolainen loikkaa Slovakian pääsarjan Dukla Trencinin päävalmentajaksi.

Pääkuvan video: Tero Lehterä kertoi riidastaan SaiPan kanssa maaliskuussa MTV Urheilulle: "Koen, että laki on puolellani."

Viime kaudella SaiPasta erikoiset lähtöpassit saaneen päävalmentajan Tero Lehterän mukaan kuviot uuden työnantajan Dukla Trencinin kanssa etenivät nopeasti.

– Tämä oli muutamassa tunnissa jo pulkassa. En tiedä tietenkään, mitä kaikkea taustalla agentti on häärinyt, mutta hän ilmoitti maanantaina, että seura haluaa haastatella. Sitten tuli haastattelukierros, ja puhuimme puhelimessa GM:n kanssa pelisysteemeistä ja harjoituksista. Sen jälkeen pallo siirrettiin taas agentin ja GM:n väliin ja sitten sopimus oli enää minun hyväksyntääni vaille valmis, Lehterä kertoo MTV Urheilulle.

Lehterä matkusti tiistaina allekirjoittamaan loppukautta koskevan sopimuksen ja aloittaa työnsä välittömästi keskiviikkona.

– Vähän malttamattomana odotan. On tässä ollut jo vähän tuskanhikeä. Ei ole kiva olla sorvin ääreltä pois, mutta kun ajat ovat vähän erikoiset, se on varmasti vaikuttanut tähän asiaan, Lehterä tuumaa.

Lehterän edeltäjä Ján Pardavý sai potkut viime perjantaina heikkojen tulosten jälkeen.

Trencin on tällä hetkellä seitsemäntenä Slovakian pääsarjassa Extraligassa. 29 pistettä keränneellä joukkueella on täysi mahdollisuus ainakin sarjataulukon perusteella nousta vielä kuuden joukkoon ja kiinni suoraan puolivälieräpaikkaan.

– Pitäisi olla ihan potentiaalinen playoff-joukkue, Lehterä sanoo.

Slovakian liigan sarjajärjestelmä on samankaltainen kuin kotoisessa SM-liigassa, jossa sijoille 7–10 yltäneet joukkueet pelaavat pudotuspelien ensimmäisen kierroksen. Slovakiassa ainoastaan kaksi sarjan pohjalle jäävää joukkuetta joutuvat sivuun pudotuspeleistä.

"Olen pitänyt turpani kiinni"

SaiPa-pestinsä jälkeen Lehterä on hakenut töitä nimenomaan ulkomailta.

– En etsinyt missään vaiheessa kotimaasta duunia. En ole ollut kontaktissa yhteenkään seurajohtajaan SM-liigassa tai lähettänyt cv:täni mihinkään Suomessa. Siinä mielessä se ei ole yllätys, että pitää pakata laukut lentoa varten, Lehterä kommentoi.

Lehterä kertoo keskustelleensa viiden–kuuden keskieurooppalaisen seuran kanssa läpi syksyn. Parin läheltä piti -tapauksen jälkeen Trencinin kanssa tärppäsi.

Viime kaudella Lehterä joutui sivuun lomautuksen vuoksi SaiPan päävalmentajan paikalta marraskuussa, eivätkä työt Lappeenrannassa jatkuneet enää sen jälkeen lainkaan. Seura vapautti hänet työvelvoitteestaan heti toisen lomautuksen päätyttyä maaliskuun lopussa.

Lehterä on pyrkinyt oppimaan lisää valmentamisesta työuran ollessa tauolla.

– Olen pyrkinyt kehittämään sellaisia asioita, joihin pystyn itse vaikuttamaan. Olen tehnyt myös sellaisia huomioita, että mitkä asiat kannattaa delegoida, ja mitä asioita ei kannata delegoida muille. On kuitenkin paljon asioita, joihin ei voi vaikuttaa, ja jos ne menevät pieleen, niitä ei kannata murehtia. Fokus on nyt entistä enemmän niissä asioissa, joihin pystyn itse vaikuttamaan.

– Olen käynyt läpi asioita johtamisesta ja pelikirjasta – keskustellut kollegoiden ja entisten pelaajieni kanssa.

Koti-isän arkea läpi vuoden viettänyt Lehterä riitautti SaiPan viime kaudella tekemät ratkaisut, ja Lappeenrannan tapahtumia puidaan seuraavaksi käräjäoikeudessa.

Lehterän ja SaiPan välinen kiista on työjuridinen ja periaatteellinen. Ytimessä ovat valmentajan oikeus sopimuksen mukaiseen palkkaan ja toisaalta seuran tekemien lomautusten lainmukaisuus.

– Tietyllä tavalla herrasmiesmäisesti olen pitänyt turpani kiinni asioista ja kunnioittanut monia osapuolia. Se on ehkä vaatinut eniten henkisesti, Lehterä kertoo.

Lehterä odottaa oikeusprosessin jatkuvan mahdollisesti pitkäänkin.

– Se ei ole sellainen homma, että matlockit kokoontuvat tuolla ja ratkaisevat tämän, vaan se on helvetin hidas homma. Ratkeaa sitten, kun ratkeaa, Lehterä summaa.

Lehterän ensimmäinen ottelu Dukla Trencinin peräsimessä on luvassa perjantaina 10. joulukuuta, kun joukkue kohtaa Slovakian liigan viimeisenä olevan joukkueen HK 32 Liptovský Mikuláshin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja