Vihreiden Saido Mohamed: En kommentoi sisaren väitteitä Kelan rahojen viemisestä

Helsingin vihreiden varavaltuutettu Saido Mohamed ei halua kommentoida tuomitun siskonsa väitteitä, joiden mukaan hän olisi käyttänyt Kansaneläkelaitokselta (Kela) perusteettomasti saadut lapsilisärahat omaan opiskeluunsa.

Helsingin Sanomat kertoi tiistaina, että Saido Mohamed vetäytyy Helsingin vihreiden kuntavaaliehdokkuudesta sisarensa tuomion takia.

Mohamedin sisar sai viime viikolla tuomion törkeästä petoksesta. Tuomion mukaan sisar oli erehdyttänyt Kelan maksamaan hänelle perusteettomasti lapsilisiä noin 44 000 euroa vuosina 2003–2013. Se, kenelle tai mihin rahat menivät, on edelleen hämärän peitossa.

Oikeuden mukaan tämä oli salannut muuttonsa Britanniaan, josta hänelle oli maksettu vastaavaa etuutta.

Sisaren mukaan hän oli antanut Kela-asiansa Saido Mohamedin hoidettaviksi, ja syytti sisartaan rahojen käyttämisestä.

Saido Mohamed kertoi tuomion mukaan oikeudessa todistajana, että hän ei ollut hoitanut sisarensa Kela-asioita ennen vuotta 2015. Hän myös kertoi, että oli nostanut sisarensa automaattikortilla rahaa siskonsa pankkitililtä ja lähettänyt rahat siskolleen rahanvälityspalvelujen kautta.

Oikeus: Sisar ei saanut rahoja 

Käräjäoikeus tuomitsi sisaren vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Hänet myös tuomittiin maksamaan Kelalle osuus, jota Kela ei voi periä takaisin hallinnollisin keinoin, eli 36 000 euroa. Oikeuden mukaan sisar ei kuitenkaan koskaan saanut rahoja ainakaan rahanvälityspalvelujen kautta, eikä oikeus pitänyt uskottavana, että sisar olisi saanut rahoja muutakaan reittiä.

STT kysyi Saido Mohamadilta, mitä rahoille tapahtui, sillä hänen lausuntonsa on ristiriidassa käräjäoikeuden kannan kanssa.

– Minulle ei ole tullut oikeuden papereita, koska olen ollut todistajana. Enempää en kommentoi, koska asia ei koske minua. Siitä on oikeuden päätös ja sen enempää en sano, Mohamed kertoi.

Hän ei myöskään kommentoinut, onko häntä vastaan aloitettu poliisitutkintaa. 

Syyttäjä vaitonainen 

Sisaren jutussa syyttäjänä ollut kihlakunnansyyttäjä Emma Hakala ei suostu kertomaan, onko asiasta tehty tutkintapyyntöä vai ei.

– Oli siinä tehty jotain toimenpiteitä tai ei, niin nehän ovat joka tapauksessa salassa pidettäviä, että mitään ulkopuolelta kommentoitavaa ei ole, Hakala kertoo.

STT kysyi myös Helsingin poliisilta, onko rahojen kohtalosta menossa jonkinlainen tutkinta, mutta poliisissa ei toistaiseksi oltu varmoja, onko tutkintapyyntöä tullut vai ei. STT ei tavoittanut Mohamedin sisaren jutun tutkinnanjohtajaa.

Varavaltuutettu Saido Mohamed on muun muassa ihmisoikeusliiton asiantuntija ja Suomen Somalia -verkoston puheenjohtaja sekä vuoden pakolaisnainen 2011. 

Lue myös:

    Uusimmat