MTV:n tentti: Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto kummasteli perussuomalaisten retoriikkaa – tyrmää hallitusyhteistyön, joka "kannattaa rasismia"

11:40
Pekka Haavisto Huomenta Suomen tentattavana.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto vieraili MTV:n Huomenta Suomen puheenjohtajatentissä. Katso syväluotaava haastattelu videolta.

Ylen tänään julkaisemassa kannatusmittauksessa vihreille ennustetaan 12,2 prosentin kannatusta. Laskua edellisestä, maaliskuussa tehdystä mittauksesta on tapahtunut 0,8 prosenttiyksikköä. Viiden puolueen kärkijoukkoon sijoittuminen on uusi tilanne vihreille.

Haavisto toteaa, että kirimistä on yhä ja loppupäivät käytetään vielä aktiiviseen kampanjatyöhön. Haaveena on, että eduskuntapaikat tuplattaisiin. Tällä hetkellä vihreillä on 15 eduskuntapaikkaa.

– Mahdollisimman hyvään tulokseen totta kai sunnuntaina pyritään. Paljon on vielä epävarmoja äänestäjiä ja paljon on vielä ihmisiä, jotka miettivät kannattaako äänestää ja nyt koitetaan saada nämä ihmiset liikkeelle, Haavisto sanoo.

"Tässä ovat meidän rajat"

Perussuomalaiset taas on noussut Ylen mittauksessa toiseksi suosituimmaksi puolueeksi. Puolueelle ennustetaan 16,3 prosentin kannatusta. Edellisestä mittauksesta tulos on noussut 1,2 prosenttiyksikköä.

Voisivatko vihreät sitten olla samassa hallituksessa perussuomalaisten kanssa? Haavisto korostaa, että vihreillä on tiettyjä reunaehtoja, joita ei voida ylittää.

– Emme ole hallituksessa joka tähtää EU-eroon, euroeroon, haluaa sulkea rajat, suhtautuu vähättelevästi ihmisoikeuksiin tai kannattaa rasismia. Tässä ovat meidän rajat ja silloin itse omasta puolestamme teemme päätökset näiltä pohjilta, Haavisto summaa.

"Olen yllättynyt siitä, että annetaan kuva, ettei muu maailma tee mitään"

Vihreät halusivat näistä eduskuntavaaleista ilmastovaalit. Perussuomalaiset ovat esiintyneet osaltaan ilmastokeskustelun vastavoimana. Haavisto arvioi perussuomalaisten retoriikassa ilmenevän tieteellisten faktojen kiistämistä sekä pään puskaan piilottamista.

– Ehkä eniten olen yllättynyt siitä, että annetaan kuva, ettei muu maailma tee mitään. Jos puhutaan Kiinasta ja Intiasta. Kiinan hallituksella ei ole tällä hetkellä suurempaa huolenaihetta kuin Pekingin savusumu ja ympäristön terveysvaikutukset, Haavisto sanoo.

Haavisto toteaa, että Suomen on pidettävä vauhtia yllä ja työtä tehdään tosissaan myös muualla. Hän perustelee, että myös Suomen teollisuus ja liike-elämä hyötyvät, kun olemme mukana uusissa innovaatioissa.

Vihreillä edessään tiivis kesä

Vihreillä on puheenjohtajavaihdos edessä aivan hallitusneuvottelujen kalkkiviivoilla. Miten siirtymä hoidetaan vihreiden osalta hallitusti, kun samaan aikaan rakennellaan hallitusasemia? Haavisto on valittu puheenjohtajaksi kesäkuun puoliväliin saakka.

– Jos osallistumme hallitusneuvotteluihin, tulen tietysti vihreiden osalta vetämään nämä neuvottelut. Menemme hyvin rauhallisella mielellä. Nyt keskitytään vaaleihin ja toivotaan vaalivoittoa, Haavisto sanoo.

Haavisto kuitenkin myöntää, että edessä on tiivis kevät vihreille. Onhan edessä kaiken päälle vielä eurovaalit. Hän kuitenkin uskoo, että eduskuntavaalit nostavat esiin potentiaalisia puheenjohtajakandidaatteja. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja