Vihreiden Iiris Suomela antaa puheenjohtajan sijaisuudesta itselleen kouluarvosanan 8

Vihreät haluaa työllisyysasteen 80 prosenttiin tällä vuosikymmenellä 2:33
Katso video: Vihreät haluaa työllisyysasteen 80 prosenttiin tällä vuosikymmenellä

Vihreiden puheenjohtajana sijaistanut Iiris Suomela katsoo pärjänneensä tehtävässä hyvin.

Vihreiden sijaistavana puheenjohtajana toiminut Iiris Suomela palauttaa kapulan vanhempainvapaalta palaavalle Maria Ohisalolle kesäkuun alussa.

Puheenjohtajan paikalla Suomela on mielestään suoriutunut kouluarvosanalla 8.

– Tämähän on ollut aika myrskyisää aikaa suomalaisessa politiikassa. Ollaan viemässä Suomea Natoon yhdessä. Se on ollut suuri ponnistus kaikille puolueille. Varsinkin meille, jossa puolueen kannat olivat ennen Ukrainan sotaa jakautuneet. Oli aika iso työ, että tultiin samoille linjoille, Suomela sanoo MTV Uutisille.

Viimeisen puolen vuoden sisällä on vietetty myös aluevaaleja ja eletty toistaiseksi viimeisten tiukkojen koronarajoitusten aikaa.

– Ajattelen, että tässä on kaikki tarvittavat tehtävät hoidettu.

Suomela kehuu myös puolueen aikaansaamia ympäristötoimia, kuten uutta luonnonsuojelulakia ja ilmastolakia.

– Tämä kaikki on ollut mahdollista siten, että ympäristöministeri on voinut keskittyä olemaan ympäristöministeri ja viemään nämä historialliset uudistukset maaliin, Suomela sanoo.

Virallisesti Ohisalo palaa puheenjohtajaksi ja siirtyy Emma Karin tilalle ympäristöministeriksi 7. kesäkuuta.

44 euron energiaraha pienituloisille

Vihreät on esittänyt suoraa rahallista tukea maalla asuville pienituloisille, joihin energiahintojen nousu koviten osuu. Suomela esitteli mallia toimittajille puoluekokouksen yhteydessä Joensuussa.

Alle 1 700 euroa kuukaudessa ansaitseva voisi saada 44 euron kuukausittaisen tuen. Valtiolle hintalappu olisi 250 miljoonaa euroa vuodessa.

Energiarahan ensimmäinen erä voitaisiin jakaa myös takautuvasti, mikä tarkoittaisi kertaluontoisesti parin sadan euron tukea.

– Koko keväältä, kun ihmiset ovat kärsineet tästä hinnannoususta, maksettaisiinkin useamman kuukauden erä kerralla, Suomela kertoo.

– Saksassa on otettu käyttöön energiaraha, joka maksetaan harvemmin kuin kerran kuussa muutaman sadan euron suuruisena. Se on ollut meillä esimerkkinä tässä, hän jatkaa.

Järjestelmä rahoitettaisiin liikenne- ja lämmityspolttoaineiden hiilidioksidi- ja arvonlisäveroista sekä sähköverosta ja sähkön arvonlisäverosta.

Lapselle mahdollisuus useampaan oikeudelliseen vanhempaan

Puoluekokouksessa esillä on myös aloite, jonka myötä lapselle voitaisiin vahvistaa kahta useampi oikeudellinen vanhempi. Aloitetta kannattaa hyväksyttäväksi myös puoluehallitus.

Suomela puolustaa ehdotusta sillä, että esimerkiksi uusperheissä lapsella on usein useampi kuin kaksi vanhempaa.

– Olisi tarkoituksenmukaista, että myös se juridinen vanhemmuus tulisi tunnustetuksi. Tämä helpottaisi monen käytännönasian hoitamista, Suomela sanoo.

– Toisaalta meillä on myös monia sateenkaariperheitä, joille tämä on ajankohtainen ja iso asia, hän jatkaa.

Juridinen vanhemmuus tuo paitsi oikeuksia myös velvollisuuksia, Suomela huomauttaa.

– Kun meillä kerran on lapsia, joilla on useampi kuin kaksi vanhempaa, se pitäisi myös lain silmissä tunnistaa. Antaa vanhemmille oikeudet, mutta toisaalta ne vastuut ja velvollisuudet, mitä vanhemmuuteen kuuluu, Suomela summaa.

Sunnuntailisät historiaan

Vihreät ovat valmiita luopumaan sunnuntailisistä. Suomea halutaan pitää auki myös sunnuntaisin, sanoo Suomela.

Malli rakennettaisiin kolmikantaisesti ja niin, ettei työntekijöiden palkkataso laske.

– Uudistus olisi ehdottomasti tehtävä niin, että työntekijöiden asema paranee – palkat kasvavat, eikä pienene. Eli silloin tasattaisiin sunnuntailisä kaikkien muiden ajankohtien palkoille niin, että tässä ei kukaan häviäisi, Suomela sanoo.

Sunnuntailisistä luopuminen toisi Suomelan mukaan Suomeen lisää yritystoimintaa ja kasvua.

Lue myös:

    Uusimmat