Vihreiden Haavisto ei usko bensa- ja dieselautojen kieltämiseen mutta kiristäisi niiden verotusta

Vihreiden puheenjohtajan mielestä liikenteen verotukseen tarvitaan täysremontti, joka suosii sähkö- ja kaasuautoja.

Katso Pekka Haaviston koko haastattelu oheiselta videolta. Autoilun verojen lisäksi aiheena muun muassa vihreiden tilanne kohujen jälkeen.

Vihreät haluaa luopua fossiilisten polttoaineiden käytöstä liikenteessä mahdollisimman pian, ja puolueen riveistä on ehdotettu polttomoottoriautoille jopa myynti- ja maahantuontikieltoa. Puheenjohtaja Pekka Haavisto ei kieltoihin usko.

– Ei varmasti tule lähiaikoina, eli ei kenenkään tarvitse ruveta suunnittelemaan sen kiellon pohjalta. Mutta vero-ohjausta varmaan tulee, Haavisto sanoo MTV:n Uutisextran haastattelussa.

Dieselveron poisto ei sovi kuvaan

Haaviston mukaan on selvää, että polttoaineverotukseen tarvitaan kokonaisuudistus, jolla autoilijoita ohjataan ympäristöystävällisempiin valintoihin.

Toisin sanoen mitä haitallisempaa autoilu ympäristön kannalta on, sitä enemmän siitä pitäisi maksaa. Sähkö-, hybridi- ja kaasuautoilijat pääsisivät halvemmalla kuin bensalla ja dieselillä ajelevat.

Yhtälöön ei sovi tällä viikolla avatun ja nopeasti yli satatuhatta nimeä keränneen kansalaisaloitteen vaatimus dieselin käyttökustannusten pienentämisestä.

– Tässä on selvästi tarve kokonaisreformille. Pelkästään yhden maksuluokan muuttaminen ei enää liikenteessä riitä, Haavisto sanoo.

Jos vihreät nousee seuraavaan hallitukseen, se muuttaisi liikenteen verotuksen lisäksi myös muuta verotusta ympäristön ehdoilla.

– Kyllähän me joudumme tekemään paljon ohjaavia toimia, ja uskon, että seuraava hallitus joutuu ottamaan ilmastoasian todella vakavasti, Haavisto sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat