Vihreiden Aalto MTV Uutisextrassa: Kukaan ei halua hallituksen sote-mallia – kokoomuksessa johtajuuden on ottanut Vapaavuori

Kokoomuksen sisäinen sote-arvostelu purskahti tällä viikolla kunnolla julkisuuteen, kun kansanedustaja Elina Lepomäki ilmoitti äänestävänsä sote-uudistusta vastaan.

MTV:n Uutisextrassa vieraillut oppositiopuolue vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto sanoo, että kokoomuksessa arvostelijoita on muitakin ja johtajuuden on ottanut Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

– Hän on pitänyt kiinni niistä asioista, joista kokoomus tunnetaan eli aktiivinen kaupunkipolitiikka ja tervettä järkeä sote-keskusteluun. Samaan aikaan maan hallituksessa kokoomus on hylännyt sivistys- ja koulutuspolitiikan ja edistää vahvasti keskustan maakuntapolitiikkaa, syyttää Aalto MTV Uutisten haastattelussa.

Aalto sanoo, että sote-uudistus tarvitaan, mutta nyt kaavailtu malli pitäisi kaataa. Aallon mukaan hallituksen mallia ei kukaan halua, eivätkä uudistuksen tavoitteet toteudu.

Oppositio on vaatinut sote-mallin viemistä EU-komission arvioitavaksi niin sanottuun notifikaatio-menettelyyn. Kyse on siitä, ovatko julkiset ja yksityiset toimijat samalla viivalla. Aallon mukaan vaarana on nyt valtion joutuminen korvausvastuuseen.

– Jos tämä menisi komissioon, niin komissio varmaankin sanoisi suorilta jaloilta, että tämä peli ei vetele vaan teidän pitäisi pakkoyhtiöittää maakunnan liitelaitokset. Ja kun perustuslakivaliokunta on sanonut, että pakkoyhtiöittäminen ei ole mahdollista, niin se on tämän sote-lorun loppu. Tämän Sipilä tietää ja sen takia ei halua viedä uudistusta tarkasteltavaksi, sanoo Aalto.

MTV:n Uutisextra lauantaisin MTV3-kanavalla kello 19.10 ja Katsomossa.

Lue myös:

    Uusimmat