Vety on ainutlaatuinen tilaisuus Suomelle talouden pelastajaksi, asiantuntija arvioi: "Vety tulee olemaan tulevaisuuden öljy"

10:14
Voisi sanoa että vety tulee olemaan tulevaisuuden öljy, asiantuntija arvioi Huomenta Suomessa. Katso koko haastattelu tästä.

Vety on tällä hetkellä energia-alan kuuma peruna, mutta onko vedystä talouden ja vihreän siirtymän pelastajaksi? Tästä keskusteltiin perjantaiaamun Huomenta Suomessa.

Ilmastonmuutoksen vastaiselle taistelulle on ollut tarvetta ja fossiilisista pitää päästää eroon, perjantaiaamun Huomenta Suomessa vieraana ollut P2X Solutionsin toimitusjohtaja Herkko Pliit sanoo.

– Pystymme kaupallisesti tuottamaan uusiutuvaa sähköä tuulella ja auringolla, mutta sen käyttäminen on vielä ratkaisematta, koska olemme entistä enemmän sääriippuvaisen tuotannon varassa, niin tässä vedyllä on rooli.

– Se ei ole pelkästään energian lähde, se on energian kantaja. Voisi sanoa että vety tulee olemaan tulevaisuuden öljy, mutta sen skaalattavuus on paljon laajempi.

Uudesta keksinnöstä ei ole kyse, kun puhutaan vedystä ja vetytuontannosta. Vetyä on tehty ja tehdään hyvin paljon maakaasusta eli fossiilisesti, Pliit sanoo.

– Uusi asia on nyt nimenomaan niin sanottu vihreä vety, eli kun tuulivoimalla tai aurinkovoimalla on tuotettu sähköä, niin sitä käytetään veden hajoittamiseen, jolloin saadaan vihreää vetyä. Tämä on nyt se tulossa oleva trendi.

Vety on ennen kaikkea teollisuudelle tosi tärkeä, Energiateollisuuden asiantuntija Heikki Lindfors sanoo.

– Teollisuus käyttää paljon maakaasua. Sitä käytetään käyttökohteissa missä sitä tarvitaan raaka-aineena tai missä tarvitaan todella korkeita lämpötiloja.

– Sellasisia sektoreita ovat esimerkiksi teräksentuotanto öljynjalostus ja maailmalla tärkeä on lannotteiden tuotanto, Lindfors lisää.

Pliit näkee uusiutuvan vedyn ainutlaatuisena tilaisuutena Suomelle, mutta se vaatii reagointia ja aktiivisuutta. 

Jutun alussa olevalta videolta voit katsoa koko keskustelun.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja