Vihkimisoikeuden muutos muuttaisi vain vähän kirkollisia häitä

Vihkimisoikeudesta luopuminen ei todennäköisesti toisi suuria muutoksia kirkollisiin häätilaisuuksiin. Nykyisen avioliittokaavan sijaan voitaisiin soveltaa jo olemassa olevaa siunauskaavaa. Evankelisluterilaisessa kirkossa siunaamiskaava eroaa vihkikaavasta lähinnä muutamissa sanamuodoissa.

-Siinä ketään ei julisteta aviopuolisoiksi, vaan vahvistetaan avioliitto, kertoo professori Pertti Lempiäinen.

Siunaamiskaavaa käytetään nytkin silloin, kun muutoin solmitulle avioliitolle halutaan kirkon siunaus.

Helsingin piispa Eero Huovinen kertoi eilen, että kirkko joutuisi harkitsemaan luopumista vihkimisoikeudesta, jos eduskunta sallii avioliiton samaa sukupuolta oleville. Tällöin avioliitto rekisteröitäisiin maistraatissa, ja kirkolliset siunaukset olisivat erikseen.

Monissa muissa maissa, kuten Saksassa, toimitaan jo näin.

"Lakialoite ei puutu kirkollisiin vihkimisiin"

Lakialoite sukupuolineutraalista avioliittolaista koskee vain siviilivihkimisiä, kertoo aloitteen tekijä Oras Tynkkynen (vihr.)

-Vihreiden aloitteessa siviilivihkiminen tehdään mahdolliseksi molemmille sukupuolille. Tarkoituksena ei ole ronkkia kirkollista vihkimistä, sanoo Tynkkynen STT:lle.

Myös kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen otti tiistaina kantaa asiaan.

-Mikäli sukupuolineutraali avioliittolaki tulisi voimaan, pitäisin tärkeänä, että kirkot saisivat edelleen pitää oman oppinsa mukaisen vihkimisoikeuden, hän kirjoittaa blogissaan.

Räsänen kuitenkin toivoo kirkon valitsevan vihkimisoikeudesta luopumisen, jos vaihtoehtona on joko homoparien vihkiminen tai vihkimisoikeudesta luopuminen. Hän arvioi myös, että vihkimisoikeudesta luopumisen jälkeen kiistaa käytäisiin sukupuolineutraalien avioliittojen kirkollisesta siunaamisesta.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat