Viestintäneuvos Tauno Äijälän vaimo oli läheinen ystävä edesmenneen Laila Hirvisaaren kanssa – viimeinen puhelu kuolinpäivänä

1:15
Kirjailija Laila Hirvisaari on kuollut – hän oli yksi Suomen rakastetuimmista kirjailijoista

MTV:n johdossa pitkään työskennellyt Tauno Äijälä tutustui Laila Hirvisaareen jo 60-luvulla. 

Kirjailija, professori Laila Hirvisaari menehtyi keskiviikkona 16. kesäkuuta kotonaan Helsingissä. Mittavan uran kirjailijana tehnyt Hirvisaari oli kuollessaan 83-vuotias.

Entinen MTV:n pomo, viestintäneuvos Tauno Äijälä tutustui Hirvisaareen jo 60-luvulla, kun hän työskenteli Yleisradiossa yhdessä Heikki Hietaniemen kanssa, joka oli Hirvisaaren silloinen aviomies. Hirvisaari kuuluu Äijälän vaimon lähimpään ystäväpiiriin.

– Laila järjesti meille aina yhteisiä matkoja, muun muassa Pietariin. Matkattiin noin 10–20 hengen seurueissa. Venäjällä matkustaessa hän osasi kertoa paljon maan historiasta ja yksityiskohtia palatseista. Hän tunsi varmasti jokaisen Venäjän tsaarin sukupuun äästä ööhön, Äijälä muistelee MTV Uutisille.

– Välillä juhlittiin myös, mutta säntillisesti, viestintäneuvos jatkaa.

Viimeinen puhelu 

Äijälä kuvailee edesmennyttä ystäväänsä henkeen ja vereen kirjailijaksi.

– Hän oli kirjailija 24 tuntia vuorokaudesta. Aikana, jolloin hän ei kirjoittanut, hän teki mietintätyötä. Hänen mielikuvituksensa oli ääretön. Sen lisäksi hän oli hyvin perusteellinen. Hän tarkisti kirjoituksissaan faktat ja yksityiskohdat moneen kertaan. Sairaanhoitajana työskennellyt vaimonikin katsoi tarvittaessa Lailan kirjoituksia, jos aihepiiri koski alaa, Äijälä kertoo MTV Uutisille.

Hirvisaari piti kiinni yksityisyydestään julkisuudessa, samaa mieltä on Äijälä.

– Ystäväporukoissa hän oli välitön ja juttujen kertoja. Julkisuudessa hän pidätteli sen sijaan esiintymistään ja jopa vähättelikin itseään. Pienessä piirissä hän oli hauska ja värikäs, Äijälä kuvailee.

Äijälän vaimo tapasi säännöllisesti kirjailijaystäväänsä. Viimeisen keskustelun ystävykset kävivät Hirvisaaren kuolinpäivänä iltapäivästä.

– Vaimoni puhui eilen iltapäivällä viimeksi hänen kanssaan. He puhuivat normaaleista asioista, niin perheeseen, lapsiin ja lapsenlapsiin liittyviä keskusteluja.

Äijälä pohtii haikeudella Hirvisaaren poismenoa.

– Ystäväpiirissämme on kirjailijoita, jotka ovat lähteneet, kuten Ilkka Koivisto, joka lähti muutama vuosi sitten. Asiaa joutuu katsomaan siitä näkökulmasta, että meidän joukko alkaa harventua ja se on surullinen asia.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja