Vieraita tulossa ja vain hetki aikaa? Huijaa kotisi siistiksi

Jos suursiivoukseen ei ole aikaa, on tärkeää, että kotisi edes vaikuttaa suurpiirteisen siistiltä. Lue vinkit, joiden avulla saat asuntosi inhimilliseen kuntoon nopeasti.

Jos anoppi soittaa ja kertoo tulevansa 10 minuutin päästä, ei ole aikaa putsata koko kämppää lattiasta kattoon. Kannattaa keskittyä perusasioihin ja tehdä kodistaan edes siistin näköinen, vaikkei se sitä todellisuudessa olisikaan. Nämä 12 ovelaa vinkkiä auttavat tekemään kodista siedettävän näköisen!

1. Televisio, vessa ja tasot

Tee vähintään nämä: Jos sinulla on vain minuutti aikaa, pyyhi pölyt ja muut näkyvät liat näiltä kolmelta pinnalta ja vaikutus on jo suuri.

Hetki lisää? Kun olet saanut pölyt pois, suihkauta keittiön ja kylpyhuoneen tasoille sekä vessaan desinfioivaa ja hyvältä tuoksuvaa puhdistusainetta.

2. Etene oikein

Tee vähintään nämä: Aloita siistiminen paikasta, jonka vieraasi näkevät ensimmäisenä eli eteisestä. Siivoa sitten vieraiden kulkusuunnan mukaisesti eli jatka eteisestä esimerkiksi olohuoneeseen. Puhdista tasot ylimääräisistä rojuista.

Hetki lisää? Nappaa pölyhuisku ja/tai imuri ja puhdista lattia vieraiden kulkusuunnan mukaisesti: eteinen, käytävä, olohuone, kylpyhuone...

3. Vessa vierasvarmaksi

Tee vähintään nämä: Vedä vessa, laita kaapit ja laatikot kiinni. Vedä myös suihkuverho kiinni. Laita kylpytakki roikkumaan märkien pyyhkeiden päälle.

Hetki lisää? Ota paperipyyhe tai rätti ja pyyhi peilit, hana, lavuaari ja vessanpöntön istuin – tässä järjestyksessä.

4. Rojut pois

Tee vähintään nämä: Asettele kaukosäätimet, kirjat ja muut satunnaiset asiat kokojärjestykseen antaaksesi vaikutelman järjestyksestä. Piilota kaikki näkyvät rojut vaikka pyykkikoriin ja vie se huoneeseen, josta suljet oven.

Hetki lisää? Laita rojut koreihin sen mukaan, mihin huoneeseen ne oikeasti kuuluvat. Näin sinun on helppo järjestellä ne huoneisiin, kun vieraat ovat lähteneet.

5. Vaihda liinavaatteet

Tee vähintään nämä: Vaihda likaiset astiapyyhkeet ja kylpyhuoneen käsipyyhkeet puhtaisiin.

Hetki lisää? Suihkuta pyyhkeille tärkkisprayta, niin ne näyttävät vastasilitetyiltä.

6. Eroon koirankarvoista

Tee vähintään nämä: Käännä sohvatyynyt ympäri ja tadaa, karvat katoavat näkyvistä – ellet ole tehnyt tätä temppua jo aiemmin. Asettele puhdas peite niiden huonekalujen päälle, joiden tyynyjä ei voi kääntää.

Hetki lisää? Käytä imuria, nukkarullaa tai kumihanskaa karistaaksesi karvat huonekalujen päällisistä.

7. "Tiskaa"

Tee vähintään nämä: Jos tiskikone on täynnä tai et omista sellaista, työnnä likaiset astiat uuniin piiloon. Näin keittiösi näyttää siistimmältä kuin silloin, jos lavuaarisi pursuaa likaisia astioita. Älä kuitenkaan vahingossakaan unohda astioita uuniin!

Hetki lisää? Täytä ämpäri kuumalla saippuavedellä ja jemmaa astiat sinne. Näin ne on helpompi tiskata, kun vieraat ovat lähteneet.

8. Tuoksua peliin

Tee vähintään nämä: Suihkuta ilmanraikastinta siihen huoneeseen, jossa vieraasi oleskelevat eniten.

Hetki lisää? Laita pieneen kattilaan kiehumaan vettä ja laita joukkoon esimerkiksi kanelia, sitruunankuoria, muskottia ja/tai inkivääriä. Kotisi täyttyy hyvästä tuoksusta ja erityisesti sitruunantuoksu peittää alleen epämiellyttävät tuoksut.

9. Valaise – tai älä

Tee vähintään nämä: Jos vieraasi tulevat päivällä, avaa ikkunat, jotta huone näyttää kirkkaammalta ja siistimmältä. Jos on ilta-aika, sammuta kattovalot ja käytä muita lamppuja. Hämärä valaistus saa kotisi tuntumaan mukavammalta ja peittää samalla pieniä epätäydellisyyksiä.

Hetki lisää? Sytytä kynttilä tai useampi. Pidä vain huoli siitä, että että käyttäessäsi tuoksukynttilöitä niiden kaikkien tulisi olla samantuoksuisia.

10. Putsaa ikkunat

Tee vähintään nämä: Käännä kaihtimet ylöspäin piilottaaksesi pölyt.

Hetki lisää? Suihkuta etikkaa sanomalehteen ja putsaa ikkunat kirkkaiksi hetkessä.

11. Kiiltoa ja kimallusta

Tee vähintään nämä: Asettele huoneeseen jotain kiiltävää tai heijastavaa, kuten vaasi tai peili, jotta ihmisten huomio pysyy poissa vähemmän puhtaista alueista.

Hetki lisää? Asettele jokin valo lähelle tai vastapäätä kiiltävää esinettä, jotta saat kaiken irti sen kirkastavasta vaikutuksesta.

12. Viime hetken vinkki

Jos vieraasi ilmoittavat tulostaan ollessaan jo melkein ovellasi, jätä vain imuri keskelle huonettasi ja valittele olleesi juuri siivoamassa. Näin kaikki sotkut ovat puolusteltavissa.

Lähde: Buzzfeed

Lue myös:

    Uusimmat