Mainos

Vierähtääkö lapsen vapaa-aika älylaitteen parissa? Joka toisen vanhemman mielestä lapsi käyttää luuriaan liikaa

Yhä useammin lapsen tai nuoren vapaa-aikaa siivittävät älylaitteilla pelaaminen ja kavereiden kanssa viestittely.

Joka toinen vanhempi arvelee lapsensa käyttävän älypuhelintaan jopa liiaksi asti, selviää puhelinoperaattori Moi Mobiilin teettämästä kyselytutkimuksesta.

Yhä useammin lapsen vapaa-aikaa siivittääkin älypuhelimella tai tabletilla pelaaminen ja kavereiden kanssa viestittely. Eikä toisaalta mikään ihme: kolmanneksella alle kouluikäisellä on jo oma älylaite, ja kouluikäisistä jopa yhdeksällä kymmenestä on älypuhelin tai tabletti käytössään.

Älylaitteiden parissa kasvava polvi onkin usein varsin haka teknisten laitteiden kanssa ja taitaa monia asioita, joista vanhemmilla ei omassa lapsuudessaan ollut harmainta aavistustakaan.

Näitä asioita vanhemmat pitävät koululaisten älylaitteen käytön etuina:

  1. Helpompi yhteydenpito
  2. Apu tiedonhaussa
  3. Uusien taitojen opettaminen
  4. Kielitaidon kehittyminen
  5. Arjen apu (esim. bussiaikataulujen löytämisessä)

Lähde: Moi Mobiilin kuluttajakysely, 2017

Sukupolvien ero saattaa johtaa myös siihen, etteivät vanhemmat ole aivan kartalla siitä, mitä lapset älypuhelimillaan tekevät. Moi Mobiilin kyselytutkimuksen mukaan joka neljäs vanhempi ei tiedä, mitä älylaitteella oikeastaan tehdään. Toisaalta yhtä usein vanhempi kokee olevansa erittäin hyvin perillä lapsensa puhelimen käytöstä.

Jo vuodessa vanhempien asenteet muuttuneet hyväksyvämpään

Oli vanhempi sitten perillä tai ei lapsensa älylaitteen käytöstä, vanhemmat itse kokevat koko ajan vähemmän ongelmia ja haasteita lastensa puhelimien käyttöön liittyen.

Haasteita voivat tässä yhteydessä olla esimerkiksi yhteisten pelisääntöjen löytäminen, huoli lapsen unensaannista, lapsen liiallinen älypuhelimen käyttö, sopimattoman sisällön katsominen tai lapselle sopimattomien sovellusten käyttäminen.

Nämä kuitenkin huolettavat esimerkiksi vuoden takaiseen jo huomattavasti harvempaa vanhempaa, selviää tutkimuksesta.

– Mielenkiintoista on huomata, että jo vuodessa osa asenteista on selvästi muuttunut, Moi Mobiilin toimitusjohtaja Petri Lahtinen komppaa.

Huomionarvoista tutkimuksessa viime vuoteen verrattuna on myös se, että yhä useampi antaisi älypuhelimen ekaluokkalaiselle.

Viikonloppuisin älyluuria käytetään huomattavasti enemmän

Tutkimuksessa haastatellut vanhemmat arvioivat lastensa viettävän älyluurin parissa 2,5 tuntia päivittäin. Viikonloppuisin arviot kasvavat jopa yli neljään tuntiin päivässä.

Lasten ruutuaika on jaksanut puhuttaa vanhempia jo pitkään. Varsinaista ohjenuoraa päivittäisen ruutuajan kellottamisen harva asiantuntija haluaa antaa. Kellon sijaan kannattaisikin ennemmin kiinnittää huomiota siihen, mitä älypuhelimella tehdään.

Kavereiden kanssa juttelu tai aivopähkinöitä tarjoavien pelien pelaaminen voi nimittäin kohtuullisuuden puitteissa voi antaa lapselle paljon – jopa uusia kavereita ja merkityksellisiä harrastuksia. Esimerkiksi tubettaminen eli YouTubeen omien videoiden lataaminen sekä muiden käyttäjien seuraaminen on koko ajan suositumpi harrastus kaikenikäisten, mutta erityisesti lasten, keskuudessa.

Tutkimuksen toteuttanut YouGov Finland haastatteli 5–15-vuotiaiden lasten yli 500 vanhempaa vuoden 2017 elo-syyskuun vaihteessa lasten älypuhelimen käytöstä.

Lue myös:

    Uusimmat