Vieraat eivät ole tervetulleita keräilijän kotiin

Keräilijät joutuvat kokemaan häpeää harrastuksestaan ja ahneudestaan pelastaa muuten roskapönttöön joutuvia tavaroita. Miksi musiikkia saa keräillä, mutta ikoneita, nukkeja tai juustomuotteja taas ei?

Ikonien, talonpoikaiskankaiden tai vaikka rahojen lumoihin jääneet keräilijät joutuvat tekemään välillä suuriakin ratkaisuita toteuttaakseen halujaan.

– Ei uutta kattoa kesämökille, vaan vaikka lisää ikoneita, antaa keräilijöitä haastatellut antiikkikauppias Jyrki Lammi esimerkiksi.

Keräilijät saattavat ottaa talteen tavaroita, jotka olisivat monen mielestä roskapönttökamaa. Monen keräilijän koti voi olla kuin museon varasto – ja juuri sellainen keräilijä itse sen haluaakin olevan.

– Tavaramäärästä ja ahneudesta koetaan häpeää. Sitä pitää selitellä. Pitää miettiä, voiko kaikkia kutsua kotiinsa, jos olohuoneen seinällä on 900 ikonia. Monet vieraat miettivät, asuuko täällä täyspäinen ihminen, Lammi harmittelee ja esittää jatkokysymyksen:

– Joutuuko joku perustelemaan kirjojen tai musiikin keräilyä?

– Jos kerää suomalaisia jazz-levyjä, sitä ei kyseenalaisteta, mutta juustomuottien tai naamioiden paikka on aukottomasti museossa. Keräilykohteisiin suhtaudutaan jopa niin kuin ne riistettäisiin joltain muulta, koska ne ovat "vain jonkun kotona". Niiden pitäisi olla julkisesti kaikkien nähtävillä.

Millaiset antiikkiset tai keräiltävät esineet sitten pelottavat ihmisiä?

– Ikonit eivät omasta kokemuksestani pelota. Niitä ihmettelevät voivat tosin ajatella, että tämän talon juhlissa ei kannata juoda, koska talossa asuu uskovaisia. Myyn paljon afrikkalaisia ja aasialaisia primitiiviveistoksia. Ne pelottavat esineryhmänä. Ihmiset suhtautuvat niihin pelokkaasti, epärationaalisesti. Minulta on esimerkiksi kysytty, että sisältääkö joku pysti pahoja henkiä.

Oletko innokas keräilijä ja haluaisit kertoa harrastuksestasi? Ota toimittajaan yhteyttä sähköpostilla:jenni.junkala@mtv3.fi

Lue myös:


MTV3 / Jenni Junkala

Lue myös:

    Uusimmat