Voiko antiikilla äkkirikastua? Tämä on totuus

Voiko antiikilla äkkirikastua? Tätä mieltä ovat antiikkiasiantuntijat Jyrki Lammi ja Vesa Hyvärinen.

– Ei vanhasta astiastosta, joka on säilynyt, muttei laadukas, saa mitään suuria summia. Pitääkö kaikesta saada hirveä voitto myydessä? Se on absurdi ajatus, kysyy antiikkikelloihin erikoistunut Vesa Hyvärinen.

Hyvärinen ja antiikkikauppias Jyrki Lammi ovat kummatkin sitä mieltä, että harva äkkirikastuu antiikilla, eikä sitä voi – tai kannata – ajatella taloudellisena investointina.

– Ei kannata sijoitusmielessä. Jos onnistuu ostamaan nyt kaksi kiloa kultaa tai Picasson maalauksen hirveän halvalla, se kannattaa, mutta kenelle näin tapahtuu, toteaa Lammi.

Sen lisäksi, että antiikista saa pulittaa jo ostohetkellä kovia summia, on tällä hetkellä esimerkiksi kuuma trendi, eli kiinalainen esineistö, eniten väärennettyä.

– Se on turvaton paikka sijoittaa, jatkaa Hyvärinen.

– Kun saa varmuuden aitoudesta, on kulunut 25 vuotta, eikä kiinalaisuus ole välttämättä enää kova sana, vaan vaikkapa brasilialainen voi olla uusi iso juttu, miehet tuumaavat.

Jos pohdit rikastumista antiikilla, sisäistä nämä:

1. Huippuesineistä saa todennäköisesti maksaa paljon aina. Kuinka paljon olet valmis sijoittamaan alun alkaen?

2. Arvonnousua on todella vaikea ennustaa.

3. Jos haluaa sijoittaa antiikkiin, pitää myös opiskella: on tiedettävä, mitä ostaa.

4. Antiikin ostaja voi tulla vedätetyksi – ja riski tähän on vielä suuri.

Jos joku varma sijoituskohde rahoilleen pitäisi etsiä, niin Hyvärinen kuin Lammi ehdottavat äkkäämään jonkun hyvän nuoren taiteilijan, joka on kymmenen vuoden päästä arvossaan, ja sijoittamaan tämän taiteeseen.


MTV3 / Jenni Junkala

Lue myös:

    Uusimmat