Vieraan kielen lyhyt oppimäärä polkaisee syksyn yo-kokeet käyntiin – HS: Vieraiden kielten opiskelijaryhmät pienentyneet joissakin lukioissa lähes puolella

Ylioppilastutkintoon jatkossakin luvassa muutoksia 2:16
Video: Keväällä kerrottiin, että ylioppilastutkintoon on luvassa muutoksia.

Syksyn ylioppilaskokeet käynnistyvät tänään vieraan kielen lyhyen oppimäärän kokeella. Kokeet päättyvät reaaliaineiden toisen koepäivän kokeisiin torstaina 3. lokakuuta.

Tutkintoon on ilmoittautunut 39 505 kokelasta, mikä on noin 2 000 enemmän kuin viime vuonna. Eri aineissa tehdään noin 77 610 koesuoritusta. Lukuun on laskettu sekä tutkintoa suorittavat kokelaat että kokelaat, jotka uusivat hyväksyttyjä tai hylättyjä kokeita tai täydentävät tutkintoaan. Kirjoittajia on lähes yhtä paljon kuin keväälläkin, mutta syksyllä eri aineita kirjoitetaan vähemmän kuin keväällä.

Kokeita järjestetään noin 400 lukiossa ja niiden eri toimipisteissä.

Aiempaa enemmän uusimismahdollisuuksia

Uuden ylioppilastutkintolain myötä syksyn 2019 tutkinnosta alkaen uusimismahdollisuuksia on aiempaa enemmän. Hyväksyttyjä kokeita on mahdollista uusia rajoituksetta. Tämä koskee kaikki kokelaita.

Kokelaat, joilla tutkinnon suorittaminen on kesken, voivat myös uusia hylätyn kokeen kolme kertaa. Tämä on kuitenkin suoritettava hylätyn arvosanan saamista välittömästi seuraavina kolmena tutkintokertana. 

HS: Vieraiden kielten opiskelijaryhmät pienentyneet joissakin lukioissa lähes puolella

Vieraiden kielten opiskelijaryhmät ovat pienentyneet tänä syksynä osassa lukioista jopa liki puolella, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Asia selviää Suomen kieltenopettajien liiton vielä julkaisemattomasta kyselystä.

Syynä kielivalintojen hiipumiseen pidetään uutta korkeakoulujen todistusvalintaa, joka painottaa matematiikkaa.

–  Monesta lukiosta tuli viestiä, että etenkin lyhyet kielet ovat hiipumassa lukiosta pois, kun opiskelijat eivät valitse kieliä, kertoo liiton puheenjohtaja Sanna Karppanen.

Ryhmien pienentyminen voi tarkoittaa, että itseopiskelu lisääntyy. Opetuksen perässä voi myös joutua matkustamaan kesken koulupäivän lukiosta toiseen. Lisäksi eri oppimäärää suorittavia oppilaita on yhdistetty samoihin ryhmiin, jolloin samassa ryhmässä voi olla useita eritasoisia opiskelijoita. 

Lue myös:

    Uusimmat