Kevään yo-tulokset julki: Kieliin panostanut Ralf valitsi täysin eri taktiikan kuin muut

2:01
Ylioppilaskirjoitusten tulokset julkaistiin tänään – saimme yli 24 000 uutta ylioppilasta

Kevään ylioppilaskirjoitusten tulokset julkistettiin tänään. Tänä vuonna valkolakin painaa päähänsä lähes 25 000 kokelasta. 

Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä muistuttaa, että opiskelijoilla on takanaan yli kaksi vuotta erityisjärjestelyjä koronapandemian takia. Arvostelussa se ei näy, vaan laudatureita tulee yhtä paljon kuin aiemminkin. Mitään erityisiä trendejä ei ole nähtävissä.

– Ehkä sen voisi todeta, että yhä harvempi jättää matematiikan kirjoittamatta. Hieman on pitkä matematiikka kasvussa, lyhyessä matematiikassa suurin piirtein samanlaiset määrät. Enemmän kirjoitetaan aineita kuin ennen. Eli halutaan tuoda esiin se osaaminen riittävän monessa aineessa, sanoo Tähkä. 

Uuden tutkintorakenteen myötä ne kokelaat, jotka aloittivat kirjoituksensa tänä keväänä, on pakko kirjoittaa vähintään viisi oppiainetta. 

Suurin laudaturien määrä tänä keväänä valmistuneilla on kymmenen, jonka sai yksi kokelas.

"Kielet avartavat maailmankuvaa"

Yksi kevään uusista ylioppilaista on Ralf Nyberg Tikkurilan lukiosta. Hän on poikkeus moneen muuhun ikätoveriinsa nähden, sillä hän panosti kirjoituksissa vieraisiin kieliin. Äidinkielen ja matematiikan lisäksi hän kirjoitti pitkän englannin, lyhyen ruotsin, italian, ranskan sekä espanjan. Kielten suosio on ollut laskussa 2000-luvun alusta lähtien. 

– Kielet avartavat maailmankuvaa. Vaikka tulevaisuudessa keksittäisiin miten edistyneitä käännöskoneista, eivät ne tule ymmärtämään kontekstia sanojen takana tai solidaarisuutta niiden kulttuurien tapoja kohtaan, hän analysoi.

Nuorukainen ei vielä osaa arvioida, miten hän tulee laajaa kielitaitoaan hyödyntämään. Varmoja suunnitelmia ei ole, mutta kauppakorkeakoulu kiinnostaa ainakin tällä hetkellä. 

Viiden kielen kirjoittaminen ei ollut mikään itsestäänselvyys, ja myös opinto-ohjaaja neuvoi vielä Nybergiä harkitsemaan. Kielet kun eivät ole jatko-opintojen kannalta niin hyödyllisiä kuin esimerkiksi matematiikka.

– Ajattelin kuitenkin, että jos löytyy motivaatio, niin kyllä niillä elämässä jotain tekee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja