Vienti Venäjälle sakkaa – pakotteet eivät selitä kaikkea

Suomen vienti Venäjälle oli tammi-toukokuussa 35 prosenttia pienempää kuin edellisvuonna vastaavana aikana. Tullin mukaan viennin arvo oli 1,2 miljardia euroa. Kaikkien tavararyhmien vienti laski merkittävästi.

Suuret luvut eivät yllättäneet asiantuntijoita.

– Venäjän kauppa koko maailman kanssa on vähentynyt. Tämä johtuu ensisijaisesti öljyn hinnan laskusta ja sen aiheuttamasta inflaatiosta ja reaalipalkkojen laskusta, kertoo East Officen toimitusjohtaja Raimo Valo.

Kansanedustaja Kai Mykkänen on samoilla linjoilla.

– Tämä oli ihan odotettavissa. Rupla on heikennyt 40 prosenttia puolentoista vuoden takaiseen verrattuna. Tämä tietenkin tarkoittaa, että venäläisten kyky ostaa suomalaisia tuotteita on heikennyt saman verran, sanoo Mykkänen, joka on aiemmin toiminut Elinkeinoelämän keskusliiton Venäjästä vastaavana johtajana.

– Kun inflaatioon lisää pakotteet, joiden vuoksi venäläinen ei saa ostaa suomalaisia tuotteita entiseen tapaan, luvut eivät yllätä, jatkaa Mykkänen.

Huonompaa tulossa

Mykkäsen mukaan Venäjän kaupan pohjaa ei ole vielä nähty. Öljyn hinta oli jo hetken nousussa ja rupla vahvistui sen kanssa yhtä matkaa.

– Venäjä sai kevättalvella vähän kovaa maata jalkojensa alle, mutta öljynhinnan uusi lasku nyt kesällä vei ruplankin taas laskuun, sanoo Mykkänen.

Vaikka Tullin julkistamat ovat isoja, arvioi Kai Mykkänen, että pahempaa on tulossa.

– Syksyn luvut ovat varmasti huonommat, koska nyt kerrotut luvut perustuvat Suomen kaupan kannalta parempaan ruplan kurssiin, sanoo Mykkänen.

Näin siitä huolimatta, että viime syksyn vertailuluvut ovat heikompia kuin kevään.

Pakotteet ja vastapakotteet ovat leikanneet Suomen vientiä Venäjälle.

– Suurempi tekijä on kuitenkin ruplan arvon romahtaminen, mikä nostaa suomalaistuotteiden hintaa ruplilla ostettaessa, analysoi Mykkänen.

Lue myös:

    Uusimmat