Vieläkö muistat dressgaten? Jos näit mekon valko-kultaisena, aivosi käyvät ylikierroksilla

"The Dressin" eri tavoin nähneiden ihmisten aivotoiminnan tutkiminen lisää tietämystä aivojen illuusion käsittelystä.

Helmikuussa 2015 ihmiset jakautuivat kahteen leiriin, osa ihmisistä näki musta-sinisen mekon, kun taas toiset näkivät valko-kultaisen juhlatamineen.

Nyt tutkijat ovat selvittäneet aivojen toimintaa tarkkailemalla, mikä sai ihmiset vannomaan mustan olevan kultaista.

Joukko vapaaehtoisia asettui magneettikuvattavaksi samalla, kun katsoivat kohukuvaa. Kuvissa oli huomattavissa hienovaraisia muutoksia ihmisten aivotoimintojen välillä.

Valkoista ja kultaa nähneiden ihmisten etulohkon ja päälaen aivojen alueilla oli huomattavissa ylimääräistä toimintaa. Kyseiset alueet ovat oleellisia näköhavainnoille, henkiselle perustelemiselle ja valikoivalle huomiolle.

Kuvaa katsoessa aivot siis yrittivät saada selvää mistä oli kyse, joka johti yhden ylimääräisen henkisen askelen ottamiselle, joka taas johti päätelmään, että sininen on valkoista.

Professori Tobias Schmidt-Wilcke Bergmannsheilin yliopiston klinikalta toteaa, että tulokset lisäävät tietämystä illuusion käsittelystä aivoissa.

Alkuvuoden mekkogate sai julkkiksetkin kiistelemään mekon todellisesta väristä. Mekko on pohjaväriltään sininen, jossa on mustaa pitsiä. Kuitenkin yksinkertaisuudessaan väri on aivojen luoma käsitys, joka muodostuu , kun valo osuu verkkokalvolle. Näin ollen värit voivat olla erilaiset jokaiselle ihmiselle.

 

Lähde: NZ Herald

Lue myös:

    Uusimmat