21-vuotias venäläissotilas ampui aseettoman siviilin – sotarikoksesta syytetyn Vadimin äiti: "En tiennyt, että Ukrainassa on sota"

Ensimmäinen oikeuden eteen Ukrainassa joutunut venäläissotilas pyysi anteeksi tekojaan 1:01
Katso video: Venäläissotilas pyytää anteeksi ampumansa miehen leskeltä oikeudessa.

Viime viikolla alkoi Ukrainan sodan ensimmäinen sotarikosoikeudenkäynti 21-vuotiasta venäläissotilas Vadim Shishimarinia kohtaan, joka on myöntänyt tappaneensa 62-vuotiaan ukrainalaisen aseettoman siviilin. Nyt Shishimarinin äiti kertoo, ettei tiennyt poikansa menneen sotaan – tai edes koko sodan olemassaolosta.

– En käytä internetiä tai katso uutisia. Ne eivät kiinnosta minua, siellä näytetään kaiken maailman hölynpölyä, toteaa Shishimarinin äiti Meduza-lehdelle.

Meduza on venäjänkielinen uutissivusto, jonka Venäjän presidentti on nimennyt "ulkomaisten agenttien" tuottamaksi. Venäläisten pääsy Meduza-verkkolehteen on kielletty.

Varastivat siviiliauton ja tulittivat siviilejä, jotta heistä ei raportoitaisi

Shishimarinia syytetään ukrainalaissiviilin taposta 28. helmikuuta Ukrainan koillisessa Tsupahivkan kylässä. Valtakunnansyyttäjän Iryna Venediktovan mukaan Shishimarin kuului ryhmään, joka pakeni Ukrainan vastahyökkäystä. Venäläissotilaat tulittivat kylässä ensin siviiliautoa, jonka jälkeen he ottivat sen käyttöönsä.

Autosta he näkivät tien laidalla pyöräilleen, puhelimeen puhunuvan miehen. Shishimarin määrättiin tappamaan siviili, jotta tämä ei raportoisi venäläissotilaista Ukrainan armeijalle. Aftonbladetin mukaan eräs joukon sotilaista antoi tappokäskyn, mutta henkilöllisyys on vielä epäselvä.

– Ajoimme hänen lähelleen. Ja minä ammuin, tapoin hänet, totesi Shishimarin kuulustelussa.

Äiti: "Ehkä hänet pakotettiin tunnustamaan tappo"

Syytetyn venäläissotilaan äiti ei tiennyt poikansa teoista saati olinpaikasta mitään.

– Hän kertoi, että hänen puhelimensa ei tule toimimaan viikkoon. Ja että jos joku tulee kertomaan minulle, että poikasi on lähtenyt Ukrainaan, minun ei tulisi uskoa sitä, kertoo äiti Meduza-lehdelle.

Päivä tapon jälkeen ukrainalaisjoukot saivat Shishimarinin ja muut venäläiset sotilaat kiinni. Vain muutama päivä sen jälkeen äiti sai tietää poikansa olevan sotavankina.

– En tiennyt, että tuollaista tapahtuu Ukrainassa.

Äiti kuvailee poikaansa luonteeltaan avuliaaksi ja kiltiksi. Äidin mukaan Shishimarin on työskennellyt sotilaana joitakin vuosia palveluksensa jälkeen, vaikka äiti olisi toivonnut pojalleen korkeakouluopintoja. Meduzan haastattelussa Shishimarinin äiti kertoo olevansa viiden lapsen äiti ja leski.

Äiti toteaa, ettei usko poikansa tarkoituksella tappaneen siviiliä.

– En usko, että hän on tarkoituksella tappanut ketään. Ehkä päihteiden alaisena. Ehkä hän on tunnustanut, koska hänet on pakotettu tekemään niin. 

Shishimarin odottaa tuomiotaan Kiovassa taposta ja sotarikoksesta.

"Meillä ei ole mitään tietoa tästä tapauksesta"

Kreml ei ole rientänyt Shishimarin apuun.

– Meillä ei ole mitään tietoa tästä tapauksesta. Mahdollisuutemme avustaa ovat rajoittuneet Ukrainan diplomaattisen edustajistomme poissaolon vuoksi, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoo.

Äiti on seurannut oikeudenkäyntiä etänä. Shishimarin on kuulustelussa myöntänyt tekonsa, kertoo katuvansa sitä ja anoo anteeksiantoa.

– Luultavasti he lähettävät ensin nuoret taistelukentälle, sitten vasta upseerit. En tiedä, mitä siellä on tapahtunut, kuka ampui ja kuka ei, toteaa äiti Meduza-lehdelle.

Äiti kirjoittanut useasti kirjeen Putinille

Äiti kirjoitti Vladimir Putinille ja Venäjän puolustusministeriölle kirjeen poikansa tilanteen vuoksi.

–He vastasivat, että teemme kaiken, minkä voimme. Odota.

Meduzan haastattelussa äiti toteaa olevansa pahoillaan ukrainalaisten puolesta. 

– Sodassa taisteleva on aina jonkun puoliso, jonkun lapsi. 

Tällä hetkellä 21-vuotiasta venäläissotilasta Shishimarinia voi odottaa elinikäinen tuomio. 

Tutkittavien sotarikosepäilyjen määrä kasvaa Ukrainassa kaiken aikaa. Tällä hetkellä tutkinnassa on yli 11 000 epäiltyä Venäjän joukkojen tekemää sotarikosta. Kansainvälinen sotarikostuomioristuin ICC osallistuu Venäjän joukkojen epäiltyjen sotarikosten tutkintaan Ukrainassa.

Lue myös:

    Uusimmat