Mainos

Video: Venäjällä taistellaan laajaa pernaruttoepidemiaa vastaan – tuhansia poroja kuollut

1:08

Ainakin yksi ihminen on kuollut ja kymmeniä saanut tartunnan pernaruttoepidemiassa Länsi-Siperiassa. Tautiesiintymä on Venäjän pahin 75 vuoteen. Tuhansia poroja on kuollut tautiin.

Sadat pelastusviranomaiset ja sotilaat ovat olleet alueella evakuoimassa ihmisiä, desinfioimassa ja hävittämässä taudille altistuneita tavaroita.

Paikalliset paimentolaiset evakuoitiin alueelta heinäkuun lopussa. Venäjän hätätilaministeriön videokuvassa näkyy, kuinka päästä varpaisiin pukeutuneet viranomaiset tekevät terveystarkastuksia paimentolaisperheille. Työkaluja ruiskutetaan desinfiointiaineilla ja suuri määrä tavaraa poltetaan, jotta pernarutto ei leviäisi enempää.

Tiedemiehet epäilevät tartunnan lähteeksi poroja, jotka olivat laiduntaneet tautiin vuosikymmeniä sitten kuolleiden porojen sulaneilla haudoilla.

Evirasta arvioitiin Ylelle viime kuun lopulla, että taudin Suomeen leviämisen riski on pieni.

Venäläistutkijat varoittavat Jamalin tapahtuminen voivan olla esimakua tulevasta. Siperian maaperässä on muun muassa isorokkoon kuolleiden hautoja 1800-luvun lopulta, puhumattakaan maaperään hautautuneista mammuteista, joista on löydetty osin vielä tunnistamattomia viruksia.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.