Video upeista tähdenlennoista: Nasa julkaisi upean koosteen vuoden näyttävimmästä meteoriparvesta!

Ei hätää, jos viime yönä nukutti! Nasa julkaisi videon koko vuoden parhaasta yöstä nähdä tähdenlento 0:38
Katso Nasan videokooste yön tähdenlennoista!

Viime yönä oli mahdollista nähdä Nasan mukaan "vuoden paras suihku!" Eli tarkemmin sanottuna Geminidien meteoriparvi (Meteor Shower), jonka tähdenlentoja esiintyy vuosittain joulukuun puolessavälissä. 

Geminidiparven tähdenlentoja esiintyy vuosittain joulukuun 4. – 17. päivinä.

Aktiivisin yö oli viime yö ja myös ensi yönä tähdenlentoja on mahdollista nähdä. Nasan meteoriittikamera tallensi koko viime yön tähdenlennot Yhdysvalloissa Alabamassa.

Mikäli viime yönä nukutti, Nasa on julkaissut lyhyen koosteen parhaista hetkistä, jonka voi katsoa videolta jutun alusta. 

Geminidien "isä" on 3200 Phaethon asteroidi, tai joidenkin mielipiteiden mukaan komeetta.

Geminidit kulkevat noin 35 kilometriä sekunnissa. 

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kertoo geminideistä seuraavasti: 

Parvi on aktiivisena 4.- 17.12 välillä ja maksimi on 14.12, jolloin hyvissä olosuhteissa voi nähdä 70 parveen kuuluvaa meteoria tunnissa. Tarkkailu kannattaa keskittää maksimia edeltäville öille, sekä maksimiyölle, sillä maksimin jälkeen aktiivisuus laskee melko jyrkästi. 

Geminidit ovat melko kovaa silikaattikoostumusta, joten vanoja esiintyy lähinnä kirkkaimmilla kappaleilla. Kirkkaita meteoreja näkyy melko runsaasti.

Geminidit on vanha meteoriparvi. Tämä tulee esille arkistoista, sillä eräiden tietojen mukaan tulipalloja (jotka ovat luultavammin geminidejä) on havaittu 2400 vuoden ajan.

Lue myös:

    Uusimmat