Tältä näyttää suljetussa homekoulussa – Ex-rehtorin suru: "Kaikki rikottu, mitä rikottavissa on"

Vielä reilu vuosi sitten Vantaan Myllymäen koulun tiloissa pidettiin teknisen työn oppitunteja 7-luokkalaisille. Nyt koulun ikkunat on naulattu umpeen ja julkisivua koristaa pitkä rivi graffiteja.

MTV Uutiset vieraili suljetussa koulussa sen entisen rehtorin Kaarina Tukiaisen kanssa.

Koulun päärakennukseen on murtauduttu lukuisia kertoja. Ilkivallan vuoksi rakennuksen ikkunat on jouduttu vuoraamaan vanerilla ja sisäänkäynnit on lukittu huolellisesti. Tästä huolimatta koulun tiloissa on onnistuttu rikkomaan lähes kaikki, mikä on rikottavissa.

Käytäviä reunustaneet oppilaiden säilytyslokerot on paiskottu nurin. Miltei kaikki rakennuksen ikkunoista on isketty säpäleiksi. Koulun keittiöön kulkevan käytävän lattia on ruskeiden, tahmeiden roiskeiden peitossa ja keittiössä leijailee voimakas mädän haju.

– Olin oikeastaan aika surullinen, kun katselin tätä tilannetta, mikä siellä nyt on. Toki itse olen ollut 9 vuotta suunnilleen sieltä pois, mutta kuinka nopeasti käytöstä poistumisen jälkeen tila menee aivan mahdottomaan kuntoon, koulun rehtorina vuodesta 1990 vuoteen 2007 työskennellyt Kaarina Tukiainen pohtii.

Koulun tiloissa järjestettiin oppitunteja vielä viisi vuotta hometuomion jälkeen

Koulun päärakennus on ehtinyt seisoa tyhjillään vain muutaman vuoden ajan. Myllymäen koulu lakkautettiin jo vuonna 2008, mutta koulun tilat toimivat muiden remontissa olevien vantaalaiskoulujen väistötiloina vuoteen 2012 saakka. 

Tuolloin rakennuksen keskellä sijaitsevan liikuntasalin alla havaittiin putkirikko, joka oli aiheuttanut mittavia vesivahinkoja ja koulun sisäilmasta mitattiin tavanomaista korkeampia mikrobipitoisuuksia.

Homeongelmasta tiedettiin jo kaksi vuotta aiemmin, mutta putkirikko oli viimeinen niitti jo pitkään kosteusongelmista kärsineelle koululle. 

– Tämän koulun ongelmana on ollut kosteus. Se näkyy tuolla kellaritiloissa, mihin jouduttiin rakentamaan tietotekniikan tilat. Uutena tämä rakennus oli erittäin hieno. Tässä oli uudet modernit ikkunanpuitteet – muovia. Ne elävät sään mukaan, eikä se ehkä ollut ihan paras ratkaisu, Tukiainen kertoo.

Koulun pihamaalla, päärakennusta vastapäätä sijaitsevassa sivurakennuksessa järjestettiin vielä viime vuoden tammikuussa teknisen työn oppitunteja Vantaankosken 7-luokkalaisille. Myös sivurakennuksesta löydettiin vuonna 2010 homeitiöitä ja -rihmastoa sekä bakteerikasvustoja.

– Kyllähän se oli tällainen ongelmakohde jo muutenkin ja peruskorjauksen tarpeessa. Mittavaa perusparannusta ei kuitenkaan koskaan valmisteltu, Vantaan kaupungin tilakeskusjohtaja Pekka Wallenius toteaa.

"Ikkunaverhotkin ovat edelleen kauniit"

Vantaan kaupungilla ei ole suunnitelmia koulun korjaamiseksi. Kaupunginvaltuusto päätti huhtikuussa uudesta asemakaavasta, jonka mukaan alue muutetaan toimitilarakennusten korttelialueeksi.

– Se on aika väljä määrittely. Sinne saa sijoittaa varasto-, tuotanto-, toimisto- ja liiketiloja enintään 2000 kerrosneliötä. Ei kuitenkaan päivittäistavarakauppaa. Hanketta siihen ei ole, vaan kaupunki on kaavoittanut sen niin, että jos tulee sopiva hanke niin se voidaan sijoittaa siihen, Vantaan kaupungin aluearkkitehti Timo Kallaluoto kertoo.

Homekoulua tullaan kuitenkaan tuskin purkamaan, ennen kuin kiinteistölle löydetään ostaja.

– Pääsemme eroon tiloista vasta kun tiedämme niiden jatkokäytöstä. Meillä ei ole itseasiassa ollut varoja kohteen purkamiseen, tilakeskusjohtaja Wallenius kertoo

– Kaupungilla ei ole siihen toimintoja suunnitteilla. Emme pidä sitä kehityskohteena ollenkaan. Tarkoituksena on luovuttaa ja myydä maat, hän jatkaa.

Kunnes kiinteistölle löytyy uusi omistaja, Myllymäen koulun entiset tilat seisovat autioina, ilkivallan armoilla.

– Kaikkein ikävintä on nähdä tällainen talo tällaisessa kunnossa. Tämä on kuitenkin ollut aivan kiva paikka. Ikkunaverhotkin ovat edelleen kauniit, rehtori summaa koulun autiossa ruokasalissa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja