Vanhemmat järkyttyivät koulun vaietusta homelöydöstä, tiedotuksessa yli vuoden viive – "Olen ihmetellyt, miten lapsi voi olla joka kuukausi kipeänä"

Mitä lääkärit sanovat mystisestä hometalosairaudesta? 2:21

Helsinkiläisellä Puotilan ala-asteella pelätään, että rakennuksen sisäilma aiheuttaa oppilaille terveysongelmia. Oppilaiden vanhemmat ovat huolissaan koulun homelöydöistä, jotka tehtiin kaikessa hiljaisuudessa viime vuonna valmistuneen kuntokartoituksen yhteydessä.

Kahden pienen koululaisen äiti Marica Kuukka kertoo olleensa jo aiemmin lähes täysin varma, että koulussa on sisäilmaongelmia. Hänen 2- ja 4-luokkalaiset lapsensa ovat oireilleet selittämättömästi useamman vuoden ajan.

– Vanhemmalla lapsella ovat pahentuneet astmaoireet. Hän oli oireiden vuoksi jonkin aikaa jopa poissa koulusta, Kuukka kertoo.

– Nuoremmalla lapsella on ollut voimakasta väsymystä, nenäverenvuotoja ja kuivaa yskää, kun hän on ollut juuri niissä tiloissa, joista hometta on löydetty.

Hengitystieoireita ja selittämätöntä sairastelua

Homelöydöt huolettavat myös Satu Anttosta, jonka kolmasluokkalainen lapsi on kärsinyt hengitystieoireista.

– Hänen on raskasta hengittää. Hänellä on ollut myös useita nenäverenvuotoja, päänsärkyjä ja pahoinvointia, Anttonen luettelee.

Anttosen mukaan lapsen oireet ovat olleet voimakkaimmat koulussa, ja juuri niissä tiloissa, joista hometta on löydetty.

Mira Partasen ykkösluokkalainen poika on sairastellut viime kuukausina jatkuvasti.

Partanen ei ole varma, liittyvätkö ongelmat koulun homelöytöihin. Sisäilmaongelmat silti mietityttävät.

– Olen ihmetellyt kaiken aikaa, että miten lapsi voi olla joka kuukausi kipeänä. Että miten se voi olla mahdollista.

– Hän on myös valitellut päänsärkyjä, vaikka ei ole ikinä aiemmin niin tehnyt. Hän on osannut kertoa, että joissain luokissa on tosi paha olla, kun ilma ei kierrä.

Huono tiedotus ihmetyttää

Kuntokartoitus, jonka yhteydessä homelöydökset tehtiin, aloitettiin jo vuonna 2016.

Tutkimusten tarkoituksena oli selvittää koulurakennuksen korjaustarvetta, sillä kouluun on kaavailtu peruskorjausta vuodelle 2020, Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön ylläpitoyksikön tiimipäällikkö Ollipekka Kari-Koskinen kertoo.

Kari-Koskisen mukaan kuntokartoituksen alkaessa ei ollut tiedossa, että koulun sisäilma olisi aiheuttanut oireilua.

Homevaurioiden ilmi tultua sisäilma kuitenkin puhuttaa – ja on puhuttanut jo aiemminkin, sanoo Marica Kuukka. Hänen mukaansa moni vanhemmista on osannut epäillä yhteyttä lapsensa oireilun ja sisäilmaongelmien välillä vasta tutkimustulosten selvittyä. 

MTV Uutisten haastattelemat vanhemmat ihmettelevätkin, miksei löydöksistä kerrottu jo aiemmin. Yhtä lailla ihmetystä aiheuttaa se, miksi homevaurioihin puututaan vasta nyt, vaikka ne löydettiin noin puolitoista vuotta sitten. 

Helsingin kaupunki teki koululla korjauksia helmikuussa. Kaupunki tiedotti oppilaiden vanhempia asiasta tällä viikolla.

Ratkaisu epäilyttää

Korjauksissa parannettiin koulun rakenteiden ilmatiiviyttä, jotta epäpuhtaudet eivät kulkeutuisi rakenteista sisäilmaan. Luokkatilat on vielä tarkoitus ylipaineistaa, jotta huoneisiin ei pääse virtaamaan ilmaa homeisten seinien läpi. 

MTV Uutisten haastattelemat vanhemmat suhtautuvat järjestelyyn skeptisesti.

– Minun lapsellani on ala-astetta vielä kolme vuotta jäljellä. Jos ei tapahdu ihmettä, niin me emme kyllä tuossa koulussa jatka, hengitystieoireista kärsineen kolmasluokkalaisen äiti Satu Anttonen sanoo.

Myös Marica Kuukka on harkinnut lastensa siirtämistä toiseen kouluun. Päätös ei ole kuitenkaan helppo.

– Koulun vaihtoa on harkittu. Mutta se on lapselle niin suuri muutos henkisesti, eikä tämä ole ensimmäinen kerta, kun meidän perheessä joudutaan tällaista päätöstä tekemään.

Kaupunki lupaa turvalliset tilat

Helsingin kaupungilta vakuutetaan, että luokkahuoneiden ylipaineistus on yleisesti käytetty ja toimiva menetelmä, vaikkakin väliaikainen.

Sen pitäisi tehdä tiloista turvalliset lapsille.

– Kun ilmavirtaus seinärakenteen läpi muuttuu toisin päin, haitallisten aineiden kulkeutuminen rakenteista sisäilmaan pystytään estämään, Ollipekka Kari-Koskinen sanoo. 

– Toki se vaatii jatkuvan seurannan ja ilmanvaihdon on oltava päällä 24 tuntia vuorokaudessa, Kari-Koskinen jatkaa.

Homekoulut kuntoon 7:17

Opiskelija asuu homeasunnossa:"Luulin, että kuolen" 3:29

Lue myös:

    Uusimmat