Mainos

Video: Tällainen puhuttelu järjestetään Suomeen saapuville turvapaikanhakijoille

Maahanmuuttovirasto havainnollisti tänään medialle puhuttelun, johon jokainen Suomeen saapuva turvapaikanhakija saa Suomessa kutsun.

MTV:n videolla haastattelija, Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Mikko Huhtala pyrkii selvittämään nuoren irakilaismiehen taustoja. Tilanne ei ole aito, ja irakilaismiestä esittää toinen ylitarkastaja.

– Puhuttelija on aina ylitarkastaja. Läsnä ovat myös tulkki ja avustaja. Alaikäisellä on paikalla edustaja, kertoo ylitarkastaja Kristiina Rissanen.

Turvapaikkapuhutteluja järjestetään Maahanmuuttoviraston lisäksi myös poliisin tiloissa. Tilaisuudessa pyritään selvittämään niitä syitä, joiden vuoksi hakija ei voi palata kotimaahansa. 

Kutsu turvapaikkapuhutteluun saapuu jokaiselle turvapaikanhakijalle henkilökohtaisesti. Tuolloin poliisi on jo tehnyt alkukuulustelun, jossa se pyrkii selvittämään mm. hakijan maahantuloreittiä.

– Nopeimmat puhuttelut kestävät 15 minuuttia, yleensä puhutaan muutamasta tunnista. Joskus puhutteluun kuluu useampi päivä.

Turvapaikkapuhuttelu järjestetään noin pari kuukautta sen jälkeen, kun hakija on saapunut Suomeen. Päätöstä on lupa odottaa noin puoli vuotta puhuttelun jälkeen.

Läheskään kaikki eivät saa myönteistä päätöstä. Tämän vuoden tammi-heinäkuussa hakemuksia on ratkaistu yli 2400. Neljännekselle hakijoista päätös oli kielteinen.


Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.