Video: Suomalainen hyperauto Toroidion yhä lähempänä tuotantoa

Toroidion on suomalainen hyperauto 3:22

Kotimainen, 1300-hevosvoimainen täyssähköauto Toroidion näyttäytyi keskiviikkona Nokialla. MTV Autot sai haastatteluun auton isän, Pasi Pennasen.

Toroidionin perustaja ja toimitusjohtaja Pasi Pennanen on työskennellyt autoteollisuuden suurnimien, kuten Hondan ja Jaguarin kehitys- ja suunnitteluosastoilla jo 20 vuotta.

Nimensä mukaisesti autossa on tehoa yhden megawatin verran. Hevosvoimiksi käännettynä puhutaan yli 1 300 hevosvoimasta.

Tarkempia suunnitelmia Pennanen ei paljasta, mutta kertoo yrityksen tekevän kovasti töitä tulevan tuotantomallin ja rahoituksen parissa. Tavoitteena on saada ensimmäiset tuotantomallit tilaajille vuoden 2017 lopulla.

– Kaikki menee eteenpäin koko ajan, Pennanen sanoo.

Rahoituksesta Toroidion neuvottelee eri tahojen kanssa, mutta asiat ottavat Pennasen mukaan aikansa.

Toroidion on start-up-yritys, joka on kehittänyt automaailmaan uudenlaisen voimanlähteen, joka toimii sähköllä. Todisteena voimalinjan erityisyydestä Toroidion rakensi 1MW-nimellä tunnetun konseptiauton, joka esiteltiin Monacossa viime huhtikuussa.

Kotimaista rengasyhteistyötä

Läheistä yhteistyötä Nokian Renkaiden kanssa tekevä Toroidion otti osaa reangasfirman uuden malliston julkistustilaisuuteen.

– Kun kehitetään sähköistä voimalinjaa autoteollisuuteen, niin renkaat kuuluvat hyvin olennaisena osana tähän yhtälöön, Pennanen sanoo.

Nokian Renkaiden kehityspäällikkö Jarno Röytiö kertoo viime keväänä alkaneen yhteistyön syntyneenkin siitä perustarpeesta, että autoon tarvitaan renkaat.

– Innovatiivisuus ja uuden teknologian kehittäminen kuuluvat meidänkin toimintaan vahvasti, Röytiö sanoo.

Vaikka Nokian Renkaat tekevät yhteistyötä myös muiden sähköautovalmistajien kanssa, on Toroidion-yhteistyö Röytiön mukaan poikkeuksellinen projekti.

– Tässä autossa on uudenlaista tekniikkaa ja tietysti valtavasti tehoa, mikä aiheuttaa renkaillekin vaatimuksia. Pidon ja käsiteltävyyden pitää olla huippuluokkaa. Sitä varten renkaita kehitetään eteenpäin.

Suomalaisuus ja laatu painavina tekijöinä

Toroidionilla ollaan tyytyväisiä yhteistyökumppanin vakiomallistosta löytyviin Ultra High Performance -luokan renkaisiin.

– Suomalaisuus on yksi arvokas asia, mutta toinen arvokas asia on laatu, joka on aivan huikeaa. Pito on valtava noissa kesärenkaissa, mitä tuossa autossa on alla, Pennanen iloitsee.

Hän kertoo yllättyneensä myös renkaiden vierintävastuksesta – tai lähinnä sen puutteesta.

– Odotin, että siinä olisi vierintävastusta ja hidastuisi voimakkaammin, mutta pahus vieköön, ne ovatkin aika matalakitkaiset. Sopii hyvin sähköautoon.

Paikalla Nokian Renkaiden testikeskuksessa on erityisesti pohjoismaisen lehdistön edustajia, mutta vieraita on saapunut Pennasen mukaan myös Välimereltä.

– Ei täällä ainakaan vielä ole tienvarret rallikansaa täynnä, Pennanen naurahtaa.

Lue myös:

    Uusimmat