Video: Satojen autojen letka vaati Helsingissä halvempaa autoilua ja ilmastotoimien myöhäistämistä – "Verotukseen pitäisi tulla jotain tolkkua"

Torvet soivat Helsingissä, koska autoilijat haluavat halvempaa autoilua – tätä he vaativat 5:58
Video: Torvet soivat mielenosoituksessa Helsingissä – tätä autoilijat vaativat

Mielenosoittajat eivät halua torpata ilmastotoimia täysin. 

Yli tuhannen auton kulkue osoitti tänään mieltä Helsingin keskustassa halvemman autoilun puolesta. Mielenosoitus ei ole ainoa laatuaan.

– Ensimmäisessä mielenosoituksessa oli noin sata autoa, seuraavassa vähän päälle sata, nyt yli tuhannesta puhutaan reilusti. Tässä sen näkee, että mikäli meidän sanaa ei aleta uskomaan, jossain vaiheessa täällä on kymmeniätuhansia. Toivotaan, että meitä aletaan kuuntelemaan, mielenosoituksen järjestäjä Tomi Piminäinen kertoi.

Poliisi kuitenkin täsmensi STT:lle, että mielenosoitusletkassa oli 460 autoa, ei siis yli tuhat.

Mielenosoituksessa vaadittiin halvempaa autoilua muun muassa laskemalla polttoaineen verotusta, vähentämällä biojakeluvelvoitteen tavoiteosuutta ja siirtämällä tieliikenteen hiilineutraaliustavoitetta vuodesta 2035 vuoteen 2050.

– Polttoaineiden kansallista päästökauppaa ei pitäisi koskaan toteuttaa. Voisi näkyä parikymmentä senttiä litrahinnassa, Piminäinen lisäsi.

Pidättekö realistisena sitä, että polttoaineen hinta laskee?

– Näin sille pitäisi tapahtua. Verotukseen pitäisi tulla jotain tolkkua. Se on päättäjien päätettävissä, otetaanko asioita vakavasti, ja ymmärretäänkö ihmisten huoli.

Mielenosoituksen tarkoituksena ei ole torpata ilmastotoimia kokonaan, vaan myöhästyttää niitä.

– Pitää tehdä asioita, mutta ei pidä tehdä liikaa, jolloin vähävaraisimmilla ihmisillä ei ole varaa, ja he joutuvat kuitenkin autolla liikkumaan.

63 000 ihmistä kirjoitti adressin

Mielenosoituksessa noin kymmenhenkinen joukko kansanedustajia otti eduskuntatalon portailla vastaan järjestäjien keräämän yli 63 000 nimen adressin, jossa lueteltiin lukuisia keinoja autoilun kulujen karsimiseen.

– Selvästi suuri porukka suomalaisia on huolissaan siitä, että autoilun kustannukset kasvavat nopeasti. On päivän selvää, että Suomi on maa, jossa tarvitaan myös henkilöautoja tulevaisuudessa. Se pitää olla mahdollista tavalliselle työssäkäyvällä ihmiselle, mielenosoituksessa paikalla ollut kokoomuksen kansanedustaja Sari Multala kertoi.

Samaan hengenvetoon Multala viittaa ilmastonmuutokseen, ja sanoo, että siihenkin pitää pystyä vastaamaan.

– Adressissa oli iso kasa vaatimuksia, jotka kaikki eivät ole Suomen käsissä. Mutta viesti on kuultu ja viemme sitä varmasti eteenpäin, Multala kertoo.

Multala ei kuitenkaan pidä todennäköisenä sitä, että polttoaineiden verotus kevenisi.

– Enemmänkin realismia on se, että verotus ei välttämättä nousisi nykytasolta. Päällimmäinen huoli tuntui olevan, että kokonaiskustannus ei saa nousta liian korkeaksi.

Lue myös:

    Uusimmat