Mainos

Video: Peruna saatiin kasvamaan Mars-laboratoriossa Perussa

1:06

Etelä-Amerikassa perulaisessa laboratoriossa iloitaan perunan kasvattamisesta. Nimittäin tutkijat ovat onnistuneet kasvattamaan perunan alun Mars-planeetan oloja simuloivalla tutkimusalustalla.

Laboratorio sijaitsee Limassa ja tutkimukset Mars-planeetan olosuhteista ja mahdollisesta ruuan kasvattamisesta alkoivat viime vuonna. Testi on vasta alkuvaiheessa.

Mars-planeetan maaperää vastaavaa maata löydettiin Perun vuoristoalueilta ja sitä siirrettiin laboratorio-olosuhteisiin, joissa muun muassa ilmaa on muutettu Marsia vastaavaksi. Laatikossa on muun muassa ilmanpaine, lämpötilat ja vuorokauden vaihtelut muutettu Mars-planeetan kaltaisiksi. Lisäksi perunaan kohdistuu kova ultaviolettisäteily.

Tutkimuksen alussa tutkijat kokeilivat noin sataa perunalajikkeita ja muuttivat lisäksi hiljalleen maaperää Mars-planeetan kaltaiseksi. Marsissa ei ole multaa, joten tutkijat esimerkiksi vaihtoivat laboratoriossa maan periaatteessa kivimurskaksi ja lisäämällä siihen kasvuaineseosta. Peruna, joka onnistui kasvamaan karuissa olosuhteissa on lajikkeeltaan Unique. 

Tutkimuksessa on mukana Kansainvälinen perunakeskus CIP ja Yhdysvaltain avaruuskeskus Nasa, joka on viime vuosina tutkinut myös kasvien kasvattamista avaruudessa, muun muassa kansainvälisellä avaruusasemalla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.