Video näyttää, kuinka "palava sade" iskeytyy kylään Donetskissa – Venäjän syytetään käyttävän palopommeja siviilejä vastaan

Venäjän syytetään käyttäneen palopommeja Yakovlivkan kylän yllä 0:31
Drone kuvasi palopommit Yakovlivkan kylän yllä.

Venäjän on raportoitu käyttävän polttoammuksia eli niin kutsuttuja palopommeja Donetskissa lähellä Bahmutin ja Yakovlivkan kyliä.

Dronevideolla näkyy, kuinka palopommeja räjähtää Yakovlivkan kylän yllä, ja ”palava sade” laskeutuu asuintalojen päälle. Video lähti leviämään marraskuun alussa, ja sen on vahvistettu olevan Yakovlivkasta geopaikannuksen avulla.

Toisella videolla ukrainalaissotilaat ihmettelevät palopommeja taivaalla lähellä Bahmutia, joka sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Yakovlivkasta. 

Videolla ei näy, mihin ammukset laskeutuvat.

Molemmat kylät ovat Ukrainan hallussa. Presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi perjantaina, että taistelut ovat nyt kiivaimmillaan kyseisellä alueella.

– Siellä ja muutamalla muulla Donetskin alueella Venäjän armeija on jo käyttänyt enemmän ihmishenkiä ja ammuksia kuin luultavasti kahdessa Tshetsheenian sodassa yhteensä, Zelenskyi kirjoitti Telegram-kanavallaan.

Ukrainan sotilaat ihmettelivät polttoammuksia taivaalla lähellä Bahmutia 1:12
Video: Ukrainan sotilaat ihmettelivät polttoammuksia taivaalla lähellä Bahmutia

Palopommien käyttäminen on kansainvälisten sopimusten vastaista, jos niitä ammutaan siviilialueille tai niiden lähelle. Silloin niiden käyttäminen voidaan katsoa sotarikokseksi.

Videoilla näkyvät ammukset ovat todennäköisesti termiittiä sisältäviä palopommeja, jotka on ammuttu neuvostovalmisteisella BM-32 Grad -raketinheittimellä. "Grad" (Град) tarkoittaa venäjäksi rakeita.

Polttoammukset jatkavat palamistaan pitkään ja voivat laskeutuessaan aiheuttaa vakavia palohaavoja, jotka voivat upota lihaksiin, hermoihin ja jopa luuhun saakka. Polttoammukset tuottavat uhreilleen erittäin voimakasta kipua. Niitä kuvaillaan usein julmimmiksi aseiksi, joita sodassa voidaan käyttää.

Lisäksi polttoammukset voivat sytyttää tulipaloja.

Venäjän on syytetty käyttäneen polttoammuksia Ukrainassa useita kertoja sodan aikana. Venäjän tukemien Donetskin separatistitaistelijoiden on myös raportoitu käyttäneen palopommeja Ukrainassa vuonna 2014 alkaneessa konfliktissa.

Lue myös:

    Uusimmat