Mainos

VIDEO: MTV Uutisten Kari Lumikero eläkkeelle tunteella

Aplodeja, liikuttavia puheita ja tunteikkaita musiikkiesityksiä ja vielä kerran lisää aplodeja. Tällä tavoin juhlittiin 45-vuotista toimittajauraa eilen, kun MTV Uutisten nykyinen Tukholman-kirjeenvaihtaja Kari Lumikero jäi eläkkeelle.

Lumikero tunnetaan erityisesti ihmisläheisistä reportaaseistaan ympäri maailmaa. Hän on toiminut esikuvana ja suunnannäyttäjänä lukuisille videojournalisteille, jotka haastattelevat, kuvaavat ja leikkaavat juttunsa itse alusta loppuun. Tämä on mahdollistanut yhden miehen toimituksen ripeän pääsyn sinne, missä tapahtuu.

– Kari Lumikero on intohimoinen journalisti ja meille kaikille tärkeä esikuva ja innoittaja. Kirjeenvaihtajana legenda, jonka valtava vahvuus on lämmin, utelias ote elämään, taito kuunnella ja saada ihmiset puhumaan.  Kari näyttää myös mitä on aito senioriteetti. Hän kouluttaa ja opastaa nuoria. Kari Lumikero  on videojournalismin pioneeri Suomessa ja nyt hänen oppilaansa jatkavat tätä hyvää työtä paitsi meillä MTV:ssä myös muualla Pohjoismaissa, sanoo MTV Uutisten vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila.

Yksi Lumikeron dramaattisimmista työmatkoista osui vuodenvaihteeseen 2004–05, jolloin Lumikero oli ensimmäisenä suomalaistoimittajana paikalla raportoimassa Intian valtameren tsunamikatastrofista.

Tsunamissa kuoli satojatuhansia ihmisiä, joista suomalaisia lähes 200. Vasta Lumikeron raportit saivat Suomen viranomaisia muuttamaan maltillisia arvioitaan tsunamin suomalaisuhrien lukumäärästä.

Lumikero palkittiin uutisoinnistaan Bonnierin vuoden 2005 journalistipalkinnolla.

Lumikero aloitti toimittajanuransa vuonna 1969 Ruotsin radiosta, jossa hän työskenteli vuoteen 1985 avustaen samalla Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoimituksia. MTV Uutisiin hän siirtyi vuonna 1986 toimien ensin Skandinavian-kirjeenvaihtajana reilut 10 vuotta, sitten hän oli kirjeenvaihtajana Berliinissä vuodet 1997-2008, kunnes hän palasi Tukholmaan.

Tsunamikatastrofin lisäksi Lumikero uutisoi lukuisilta muiltakin kriisialueilta, mm. Afganistanista, Irakista ja Palestiinasta. 20 vuotta sitten tapahtuneen autolautta Estonian uppoamisen jälkeen Lumikero riensi Turkuun sairaalaan haastattelemaan henkiinjääneitä.

Lumikeron uralle on mahtunut toki myös kepeämpiä hetkiä, kuten Suomen Euroviisukarsintojen juontaminen vuonna 1986 ja tästä 20 vuotta myöhemmin Lordin ja Suomen ensimmäisestä viisuvoitosta raportoiminen.

Jo läksiäisjuhlien esiintyjäkaarti todisti, että Lumikeron suurimmat ansiot ovat silti siinä, kuinka hän kohtaa ihmiset. Lumikeron pitkäaikainen ystävä, näyttelijä Esko Salminen lausui juhlassa tunteikkaan Tommy Tabermannin runon, jonka Tabermann oli laatinut Lumikerolle tämän 50-vuotisjuhlaan vuonna 1999.

Tätä ennen yleisöä viihdyttivät muusikot ja näyttelijät M.A. Numminen, Pedro Hietanen, Mikko Kuustonen, Eija Ahvo ja Susanna Haavisto.

Juhlia varten koostetussa videossa Lumikeron toivotti eläkkeelle tervetulleeksi presidentti Tarja Halonen. Lumikero ei ole toimittajanhommia täysin jättämässä - jatkoa on luvassa oman yrityksen nimissä.

Videokoosteella esiintyivät myös entinen pääministeri Esko Aho, joka muisteli Lumikeron korttipelitaitoja, sekä nykyiset kokoomusministerit Jyrki Katainen ja Alexander Stubb.

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma kosiskeli Lumikeroa jopa demarien ehdokkaaksi ensi kevään eduskuntavaaleihin.

Lumikerolla lienee silti parempaa tekemistä - ainakin kummi- ja lastenlastensa kanssa, jotka videokoosteessa listasivat innolla kaikkia niitä maailman huvipuistoja, joihin Kari-sedällä on nyt aikaa lähteä heidän kanssaan.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.