Mainos

Video: Löytääkö tämä teleskooppi maan ulkopuolista elämää – Kiinan jättiprojekti mykistää

Avaruuden tutkimisen supervallaksi pyrkivä Kiina rakentaa maailman suurinta radioteleskooppia. Se voi auttaa ratkaisemaan ihmiskunnan aamuhämäristä saakka askeruttaneen kysymyksen: olemmeko täällä yksin? 

Asiasta kertoo CNN artikkelissaan

Kiinan jättimäinen projekti tunnetaan englanniksi nimellä FAST, joka tulee sanoista Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope. Kokoluokasta kertoo jotakin se, että teleskooppi on yli 30 jalkapallokentän kokoinen. 

Kiinan valtiollinen media on hiljattain julkaissut kuvia teleskoopista, jonka on tarkoitus valmistua vuoden 2016 aikana. 

Mahtipontinen lempinimi

Valmiina se voi olla korvaamaton apu universumin synnyn selvittämisessä ja maan ulkopuolisen elämän etsinnässä. Sen sanotaan pystyvän havaitsemaan radiosignaaleja jopa kymmenien miljardien valovuosien päästä ja ennen kartoittamattomista aurinkokunnista. 

– Radioteleskooppi on kuin herkkä korva, joka kuuntelee merkityksellisiä viestejä universumista. Se on kuin yrittäisi kuulla kaskaan sirittävän ukkosmyrskyssä, projektin johtava tiedemies Nan Rendong maalaili CNN:lle.

Teleskooppi sijaitsee Guizhoun maakunnassa mahdollisimman syrjässä, jotta se olisi kaukana häiriötekijöistä. Valmistuessaan siitä tulee maailman suurin radioteleskooppi ja se jättää Puerto Ricossa sijaitsevan halkaisijaltaan 305 metrisen teleskoopin kakkoseksi. 

Jättiprojektin lempinimi on englanniksi Sky Eye, avaruussilmä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.