Video, kuvat ja äänet: Olisitko uskonut, sähköinen Harley-Davidson on täällä!

Harley-Davidson ei ole sitä itse vielä virallisesti sanonut, mutta Project Livewiren sähköllä toimivat moottoripyörät ovat erittäin todennäköinen makupala siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

MTV Autot pääsi tutkimaan legendaarisen Harley-Davidson–moottoripyörämerkin kunnianhimoista sähköpyöräprojektia Project Livewirea Hollannin Lelystadissa. Prototyyppi-sähköharrikoita on tehty toistaiseksi 40 kappaletta. Jokainen niistä on käsityönä rakennettu ja siis vasta konseptivaiheen tuotteita.

–      Tämä projekti on mahdollisuus haastaa rajojamme ja saada uusia asiakaskuntia Harley-Davidsonille, firman PR- ja mediasuhteista Euroopassa vastaava Michael Carney kertoi.

Puuttuneen kohderyhmän metsästys

H-D aikoo saada itselleen näiden pyörien avulla puuttuneen kohderyhmän: nuoret aikuiset. Harley-Davidsonin johdosta on lipsautettu jo epävirallisesti, että markkinoilla on sähköprätkä vuoteen 2020 mennessä. Kun sen sanoo H-D­–pomo, voi nopeasti päätellä, että laite tulee jenkkitehtaan omasta tuotannosta.

“Harrikan” tavoite Livewire-projektille on kerätä mahdollisimman paljon mielipiteitä tuotteesta, ja päättää näkemysten perusteella tuotannon aloittamisesta. Project Livewire –tapahtumia on pyöritetty ympäri maailman viime vuodesta saakka ja tietoja on kerätty tarkoituksella erilaisista motoristikulttuureista.

Kaikkiaan koeajoja on suoritettu lähes 20 000 kertaa ja niistä saatu palaute on ollut hämmästyttävää: 15 500 vastausta, 74 prosenttia ajaneista ostaisi sähkö-Harrikan ja 86 prosenttia piti kokemusta koeajosta ja tuotteesta positiivisena. Melkoisia lukemia moottoripyörämerkille, joka on tunnettu vannoutuneista omistajistaan, rajuista pakoputkiäänistään ja karskeista kuljettajistaan.

Ajajaksi ei olekaan päästetty aivan ketä tahansa. Joukossa on tietenkin toimittajia, mutta uskottavammasta porukasta on valittu H-D:n jälleenmyyjiä ja kilpailun kautta ilmoittautuneita 200 henkilöä päristelemään – tai pitäisikö sanoa ulvotteleemaan – sähkömoottoripyöriä.

Niin, se ääni?!

Sähkö-Harrikan ääni on tosiaan jotakin aivan uutta: ääni on edelleen pysäyttävä, mutta ei pärisevä. Laite käynnistetään laittamalla kahvasta virta päälle ja valitsemalla kosketusnäytöltä ajomoodi: raju tai ekologinen. Kahvaa kääntäessä alkaa ulina. Sitä voisi kuvailla suuren sirkkelin käynnistymisääneksi ja ääni voimistuu korviahuumaavaksi, kun survaisee kaasua lisää.

–      Harley-kokemus ilman vaihteiden vaihtamista ja (pärinä-)ääniä on (sähköpyörälläkin) mahdollinen. Pyörän designia ryhdyttiin rakentamaan moottorista alkaen, ja vaikuttimena olivat kiihdytysautot voimanlähteineen. Ja äänihän on yhä uniikki Harley-ääni, Michael Carney tokaisi hymyillen.

Konseptimoottoripyörä painaa 210 kiloa ja se kiihtyy nollasta sataan noin neljässä sekunnissa. Toimintasädettä luvataan 85 kilometriä ja kolmen tunnin latausajassa pitäisi akuston täyttyä tyhjennyttyään. Jarrutuksessa vapautuva energia kerätään talteen ja muutetaan käyttövoimaksi.

Lue myös:

    Uusimmat