Mainos

Video: Hävittäjät lentävät satojen kilometrien tuntinopeudella kahden metrin päässä toisistaan: "Ei se ole niin vaarallista"

10:23

Ilmavoimien taitolento-osaston Midnight Hawksin jäseniä vieraili aamun Huomenta Suomessa kertomassa työstään. Midnight Hawks tekee lentoesityksiä Hawk-suihkuharjoituskoneilla. Ryhmä esiintyy Helsingin Malmin lentoaseman 80-vuotisjuhlassa viikonloppuna.

Midnight Hawks -ryhmän jäsenet ovat töissä Ilmasotakoulussa ja kouluttavat pilotteja. Ryhmään valikoidaan lennonopettajista koostuva joukko.

– Porukka vaihtuu noin kahden vuoden välein, että kaikki pääsisivät kokeilemaan. Tärkeitä ominaisuuksia ovat lentotaidot ja ryhmässä toimiminen, sillä ryhmädynamiikka on tärkeää ja toiseen täytyy luottaa sataprosenttisesti, kun lennetään tiiviisti, ilmavoimien kapteeni Joni Kankaanpää kertoo.

Osastonjohtaja lentää taitolentoesityksissä etunenässä ja hänen vasstuullaan on esityslentosarjan toteuttaminen turvallisesti.

– Osastonjohtaja pysyy oikealla paikalla. Siipimiesten rooli on ainoastaan kuunnella komentoja ja katsoa konetta. Siipimiehet eivät katso mitä ympärillä tapahtuu, he vain tottelevat mitä minä sanon, ilmavoimien kapteeni ja osastonjohtaja Marc Fuss sanoo.

Midnight Hawkseissa lentäminen oli Kankaanpään haave.

– Se on ollut orastava unelma. Kun pääsin Ilmasotakouluun ja minulta kysyttiin, haluanko mukaan, vastasin, että tottakai, Fuss sanoo.

Penkkiin painautuu jopa viisinkertaisella voimalla

Hawkien nopeudet vaihtelevat esityksen aikana.

– Liikkeestä riippuen vauhtia on 200-800 kilometriä tunnissa. Kun tehdään kohtaamisia, niin kohtaavat nopeudet ovat 1500 kilometriä, Kankaanpää kertoo.

Kuten nopeuksista voi päätellä, on suihkukoneen ohjaksissa välillä melko tiukat paikat.

– Jos puhutaan silmukasta, silloin painautuu penkkiä vastaan nelin- tai viisinkertaisella voimalla. Eli 100-kilonen painoinen henkilö painautuu 500 kilon penkkiin. Kypärä taas tuntuu siltä, että yhtäkkiä päässä on 50-60 kilon möntti. Siinä on niska ja selkä rasituksessa, Fuss kertoo.

Lentoesitysten tiiviissä osastointimuodossa Hawkeilla lennetään kahden tai kolmen metrin etäisyydellä toisistaan. 

– Se on se tavaramerkki, mistä meidät tunnetaan Suomessa ja maailmalla. Siinä ei saa olla äkkinäisiä liikkeitä, vaan lennon täytyy olla rauhallisen sulavaa, Fuss kertoo.

– Se kuulostaa vähän hankalalta, mutta itse asiassa siihen kiinni-tilanteeseen on vaikeaa päästä, sillä koneet hylkivät toisiaan aerodynaamisesti. Se ei ole niin vaarallista kuin mitä se kuulostaa, Kankaanpää toteaa.

– On vaikeampaa päästä lähemmäs kuin kauemmas. Enemmän tehdään virheitä, kun tipahdetaan alas ja joudutaan vähän kauemmas muista.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.