Video: Esittelyssä Henri Toivosen kunniaksi rakennettu Rothmans-Porsche

Legendaarinen ralliautoilija Henri Toivonen ajoi Costa Smeralda -rallin voittoon vuonna 1984. Allaan hänellä oli vuosimallin 1978 Porsche 911 SC RC.

Porsche-harrastaja ja Porsche GT3 Cup Challenge -sarjan pääkatsastaja Jyrki Tuusa on rakentanut lähes täydellisen kaksoiskappaleen Toivosen autosta. Auto oli näytillä viime lauantaina Alastarolla järjestetyssä Porsche Club Festival -tapahtumassa.

– Henri Toivonen ajoi Porschella aikoinaan EM-sarjaa ja voitti muun muassa Costa Smeralda -rallin vuonna 1984. Kunnianosoituksena tein samanlaisen auton kuin hänen voittoautonsa, Tuusa kertoo projektistaan.

Tuhansia työtunteja

Tuusa kertoo auton hankintaa edeltävään taustatyöhön ja tiedonhankintaan uponneen reilusti työtunteja.

– Ennen kuin saatiin auto edes hankittua, niin tarvittavien osien etsimiseen meni noin 2 500 tuntia, Tuusa muistelee.

Sopivan auton löytäminen ei ollut sekään yksinkertainen tehtävä. Auton oli oltava juuri tietynlainen ja erityisesti ilman kattoluukkua oleva malli. Lopulta sopiva auto löytyi Etelä-Saksasta.

– Esimerkiksi kaikissa turbomalleissa, joka tässäkin on ollut pohjana, on vakiona ollut kattoluukku. Piti etsiä malli, jossa se oli lisävarusteena ja haluttu ruksata pois.

Siviilimallista rakennettu auto purettiin ensin alkutekijöihinsä ennen varsinaisen rakentamisen aloittamista.

– En halunnut ostaa älyttömän kallista, oikein viimeisen päälle hienoa autoa, koska se tultaisiin purkamaan osiin ja rakentamaan kokonaan uudestaan.

Kun auto ja kaikki tarvittavat osat oli hankittu, kertoo Tuusa käyttäneensä noin 1 300 tuntia varsinaiseen rakentamiseen.

Auto valmistui alkukesästä 2008, jolloin Tuusa lähti saman tien Sardiniaan Porsche Parade Europe -tapahtumaan. Tapahtuma järjestettiin samalla paikkakunnalla, jossa Henri Toivonen ajoi voittoon vuonna 1984.

Perhesuhteet kestivät

Tuhannet auton parissa vietetyt tunnit eivät Tuusan mukaan kuitenkaan aiheuttaneet sen kummempia ongelmia perhesuhteissa.

– Porsche-harrastus on vain yksi osa elämääni, eikä se voi mennä niin, että keskitytään vain yhteen juttuun. Kaikkihan siinä on otettava huomioon, Tuusa perustelee.

Tuusan mukaan kotona ei ole koskaan pakotettu valitsemaan vaimon ja Porschen välillä. Hän pitää vastakkainasettelua järjettömänä, vaikka sanookin kuulleensa, että niin on joillekin tapahtunut.

– Kumpikaan lopputulos ei ole hyvä, Tuusa huokaisee.

Säästöjä tarvittiin

Tuusa kertoo säästäneensä paljon rahaa rakentamalla autoa omalla porukalla. Työn teettäminen ulkopuolisella olisi ollut huomattavasti kalliimpaa.

Sitä, kuinka kalliiksi projekti loppujen lopuksi kävi, ei Tuusa tiedä itsekään.

– Se kiinnostaisi minuakin, mutta en ole koskaan uskaltanut laskea, hän naurahtaa.

Osan rakentamiseen vaaditusta rahoituksesta Tuusa sai myymällä edellisen Porschensa, mutta rahaa oli kerättävä kasaan myös muilla tavoin.

– Rakentamiseen kului kaikki, minkä mistä tahansa muualta pystyi säästämään. Toki rahaa oli säästetty myös etukäteen, hän sanoo.

Aikakone menneisyyteen

Porsche on siviilikäytössä ja rekisteröity tieliikenteeseen, eikä siihen tarvita enää suurempia muutoksia.

– Periaatteessa se on ihan valmis. Monet projektit ovat ikuisesti työn alla, mutta kun tällainen replika on saatu samanlaiseksi kuin alkuperäinen, niin ei siihen enää lähdetä tekemään muutoksia.

Tuusa kertoo rakentaneensa auton aikakoneeksi, jonka hän toivoo muistuttavan vanhempia ihmisiä B-ryhmäläisten aikakaudesta ja sen myötä heidän kertovan nuoremmilleen Henri Toivosesta.

– On ollut tapana sanoa, että kun maailma alkaa näyttää harmaalta, niin käy heittämässä tällä pienen lenkin, Tuusa naurahtaa.

Mikäli video ei näy selaimessasi, voit katsoa sen täältä (YouTube).

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja