Mainos

Video: Eeva-Liisa pelasti pesästä pudonneen merikotkanpoikasen – nyt pikkuinen etsii adoptioperhettä

1:00

Pesästä pudonnut ja emonsa hylkäämä pieni merikotka pääsi turvaan Pietarsaaressa. Mökillä vuorokauden viettänyt lintu etsii nyt uutta perhettä itselleen.

Eeva-Liisa Sepponen oli seurannut Pietarsaaressa mökkinsä lähellä olevassa saaressa ollutta kotkan pesää jo viime kesänä. Tänä vuonna emonsa seurana pesässä on ollut kaksi poikasta. Lähes kaksi viikkoa sitten kesämyrsky runteli etenkin läntistä ja pohjoista Suomea ja Sepponen kiinnostui pesän kohtalosta.

– Lähdin soutaen katsomaan, mitä siellä on tapahtunut ja huomasin, että pesä on pudonnut.

Sepponen ilmoitti pudonneesta pesästä Merenkurkun merikotkien suojeluryhmälle, joka lähetti paikalle asiantuntijan tutkimaan tilannetta. Ikävä kyllä pelastaja löysi toisen kotkanpoikasista kuolleena pesän alta. Toinen poikanen oli kuitenkin elossa ja se siirrettiin parempaan paikkaan, josta emon olisi mahdollista löytää vielä pienokaisensa – pesä kun oli pudonnut niin tiheään kasvustoon, ettei suurikokoinen petolintu ollut päässyt hakemaan poikasiaan.

–Sain hyvät toimintaohjeet sen varalle, jos saaressa ei näy mitään merkkejä siitä, että emo olisi käynyt poikasen luona. Tähteitä saaliista tai mitään. Sitten olisi kuulemma hyvä, jos ottaisin sen tilapäishoitoon.

Läpimärkä ressukka

Kun Sepponen meni myöhemmin lähisaareen käymään yhdessä kalastajakaverinsa kanssa, löytyi poikanen lepikon suojasta. Lintu oli ilmeisesti mennyt sinne piileskelemään lokeilta.

– Katsoin ensin, että se on vain kanto. Sitten katsoin tarkemmin, oli oikein sateista, sumuista ja pimeää, että ei hemmetti, tuossahan se seistä tököttää!

Mättään päällä kököttänyt poikanen yritti puolustautua ihmisiä vastaan, mutta märkä ja nälkiintynyt raukka mätkähti selälleen pöpelikköön. Sepponen poimi sen mukaansa ottaman froteepyyhkeen ja kangaspussiin avulla.

Pelastajat antoivat poikaselle vettä ja Sepposen kalastajakaverin pyytämän lohen palasia.

 – Syöttäminen oli alussa hankalaa, kun en ollut koskaan aikaisemmin tehnyt tämmöistä. Nopeasti oivalsin kuitenkin, että poikanen avaa nätisti suun, kun nostan sormella sen päätä ja ylänokkaa. Lopulta, kun annoin sen haistaa mitä on tarjolla, se söi suurella mielihalulla.

Kotka lähti veneellä Sepposen luo tämän mökkisaareen, jossa se vietti seuraavan reilun vuorokauden. Sepponen kertoo nauraen ruokitun kotkan ehtineen muun muassa kakkia kahdelle matolle.

– Nostin sen pöydälle näköalapaikalle, josta se näki muita lintuja ikkunasta. Syötin sitä ja se alkoi pitämään minua ihan emonaan, pyysi ruokaa ja muuta.

Löytyykö kotkalle adoptioperhe?

Sepponen kuvasi myös merikotkasta useita videopätkiä ja he katselivat niitä yhdessä Els-nimen saaneen poikasen kanssa. Linnun pelastanut Sepponen hoiti läpimärkää ja kylmissään olevaa kotkaa kuin vauvaa – yötä myöten.

– En nukkunut kuin tunnin sinä yönä. Kuulin, kun se liikkui ja menin joka kerta katsomaan, ettei esimerkiksi sen kynsi ollut jäänyt kiinni korin reunaan.

Merikotkatyöryhmän työntekijä Juhani Koivusaari tuli reilun vuorokauden yhteiselon jälkeen hakemaan virkistyneen merikotkanpoikasen villieläinhoitolaan. Hoitolassa kotkan tila on tutkittu ja kävi ilmi, ettei alipainoiseksi päässyt lintu onneksi saanut vaurioita pudottuaan monen metrin korkeudelta pesän mukana.

– Tämänhetkinen tieto on, että poikasta yritetään sijoittaa adoptiolapseksi johonkin toiseen merikotkan pesään, jossa on saman ikäinen poikanen.

Vaikka merikotkan vierailu oli Sepposelle ensimmäinen laatuaan, on hän bongaillut ja tutustunut muihin mökkipihapiirinsä lintuihin lähemmin. Lisää hauskoja kuvia ja videoita Sepposen lintuhavainnoista voit käydä katsomassa hänen perustamastaan Facebook-ryhmästä.

kotkanpäivät

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.