15 metriä pudonnut nälkiintynyt kotkanpoikanen selvisi kuin ihmeen kaupalla – katso video pelastusoperaatiosta

Turvassa taas! Maakotkanpoikanen pelastettiin takaisin pesäänsä 0:59
Turvassa taas! Maakotkanpoikanen pelastettiin takaisin pesäänsä.

Maakotkan poikasen selviäminen lentoikäiseksi asti on iloinen harvinaisuus.

Lounaisessa Lapissa Tervolassa ehdittiin viime viikon maanantaina jo pelästyä, kun Metsähallituksen kotkanpesäntarkastajat löysivät maakotkan pesän alta kolmiviikkoisen poikasen. Koska kiipeilyvälineitä ei ollut mukana, pyydettiin pitkän linjan lintuharrastaja ja vuodesta 1991 maakotkia rengastanut Matti Suopajärvi hätiin.

Kaverinsa kanssa Suopajärvi saapui keskiviikkona paikalle hämmästellen. Miten poikanen oli selvinnyt 14–15 metrin pudotuksesta hengissä? Kiire alkoi olla, sillä poikanen oli voimaton ja nälkiintynyt.

Takaisin pesään kiikuttamisen sijaan Suopajärvi seuralaisineen päätti ottaa poikasen mukaansa, sillä sen siipi ei vaikuttanut aivan normaalilta.

Ensin Tornioon, jossa poikanen sai syödäkseen 400 grammaa maustamatonta kanaa. Sitten matka jatkui Ouluun lintujenhoitaja Ari-Pekka Auvisen huomaan. Röntgenkuvat siivistä kertoivat, ettei häikkää ollut.

Takaisin kotiin

Oli lauantai, kun koitti matka takaisin pesälle. Vielä viimeiset sapuskat nokkaan ja Suopajärven sylissä takaisin kotipesään.

Ruokaakin poikaselle jätettiin pesään, vaikka miehet tiesivät, ettei maakotkanpoikanen usein syö omin avuin. Emoa tarvittaisiin, mutta jos sellaista ei pesälle ilmaantuisi, tulisivat miehet muutaman päivän päästä hakemaan poikasen hoidettavaksi Auvisen tykö.

Kello näytti 18.50, kun miehet jättivät poikasen taakseen pesäänsä.

Tapahtui ihme! Vain nelisenkymmentä minuuttia Suopajärven ja Auvisen poistuttua riistakamera paljasti pesään ilmestyneen jotain. Se oli saaliseläin. Ainakin koiraskotka oli käynyt paikalla.

Seuraavat kuvat puolisen tuntia myöhemmin toivat lisää hämmästeltävää. Naaraskotka syötti poikasta pesässä!

Pelastusoperaatio oli onnistunut.

Jännitys tiivistyy

Metsähallituksen mukaan pesivien maakotkaparien määrä on vuosittain 350–478. Onnistuneiden pesintöjen määrät ovat vakiintuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana 100–200 onnistuneeseen pesintään per vuosi.

Matti Suopajärven mukaan on harvinaista, jos maakotkanpoikanen selviää lentokuntoon Suomen luonnossa. Häiriötekijöitä on monia luonnollisista vastuksista ravinnon vähyyteen ja ihmisen toimintaan, kuten moottorikelkan pörinään ja metsähakkuisiin.

Poikanen on nyt reilun neljän viikon ikäinen. Lentoikä koittaa kymmenen viikon ikäisenä.

– Se lentää elokuussa, jos kaikki menee hyvin, Suopajärvi sanoo.

Nyt siis jännitetään, millaisen lopun tarina saa.

Lue myös:

    Uusimmat