Mainos

Video: Astronautit möhlivät suorassa lähetyksessä – puolitoistametrinen suojakilpi lipesi äärettömyyteen

0:26

Kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä torstai-iltana avaruuskävelyä suorittaneet astronautit tunaroivat suorassa lähetyksessä. Astronauteilta lipesi avaruuteen noin puolitoistametrinen suojavaruste, jonka oli määrä suojata avaruusasemaa avaruusromulta.

Möhläys paljastui Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan suorassa verkkolähetyksessä.

Astronautit Peggy Whitson, 57, ja Shane Kimbrough, 49, olivat tapahtumahetkellä suorittamassa noin kuuden ja puolen tunnin mittaista avaruuskävelyä, jonka aikana he valmistelivat tulevaisuuden avaruustakseille suunniteltuja laskeutumispaikkoja.

Noin iltaviideltä Suomen aikaa maailman kokeneimman naisavaruuskävelijän tittelin vastikään ansainnut Whitson ilmoitti Maahan, että astronauteilta pääsi karkaamaan avaruuteen noin puolitoistametrinen, yli kahdeksankiloinen suojakilpi.

Osasen oli määrä suojata avaruusasemaa lämmöltä ja avaruusromulta, mutta se päätyikin kiertämään maata yli 20 000 muun Maasta apuvälinein nähtävissä olevan avaruusromukappaleen kanssa.

Kangaspussiin kääritty kilpi ei muodostanut uhkaa astronauteille tai sadan miljardin dollarin arvoiseksi arvioidulle kansainväliselle avaruusasemalle. Osanen tulee palaamaan lopulta maan ilmakehään, missä se todennäköisesti tuhoutuu kokonaan.

Avaruuskävelijät hukkaavat ajoittain pieniä tavaroita, kuten ruuveja ja muttereita. Suurempien esineiden häviäminen on kuitenkin harvinaisempaa. Viimeksi vastaavalla tavalla möhlittiin vuonna 2008, kun astronautti hukkasi työkalulaukkunsa jumiutuneen aurinkopaneelin kanssa taistellessaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.