Hurja tilanne kansainvälisellä avaruusasemalla: Venäläisen moduulin ohjausraketit käynnistyivät ja tönäisivät aseman paikoiltaan – yhteys astronautteihin menetettiin

0:56
Näin aurinkopaneelien haastava vaihto onnistui yli kaksikymmenkertaisessa äänennopeudessa ISS:lla – avaruusoperaatiota suunniteltiin puolitoista vuotta

Torstaina kansainvälisellä ISS:llä tapahtui harvinainen ja potentiaalisesti vaarallinen tilanne, kun venäläisen Nauka-moduulin ohjausraketit laukesivat yhtäkkiä ja tönäisivät aseman hetkeksi väärään asentoon.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan mukaan Nauka-moduulin raketit olivat tahattomasti lauenneet joitain tunteja sen jälkeen, kun moduuli kiinnittyi asemaan torstaiaamuna, kertoo CNN.

Laukaisu tönäisi asemaa noin 45 astetta sivuun sen oikeasta asennosta. Nasa julisti tilanteen "avaruusaluksen hätätilaksi", kun kontrolli aseman asennosta menetettiin lähes tunniksi.

Maasta asemaa kontrolloivat työntekijät menettivät yhteyden aseman seitsemään astronauttiin 11 minuutiksi.

Astronautit saivat kuitenkin tilanteen korjattua laukaisemalla aseman omat säätöraketit tasapainottaakseen tilanteen, kertoo The Guardian.

– En ole koskaan ollut ylpeämpi tiimistäni kontrollikeskuksessa ja avaruusasemalla, kirjoitti Nasan lentojohtaja Zebulon Scoville Twitterissä.

Nasa vakuutti tilanteen jälkeen, ettei astronauteille syntynyt vaaraa tilanteesta, ja kuvaili tilannetta "jännittäväksi tunniksi".

– Avaruuslentäminen on vaikeaa. Kun kykymme kasvavat, myös toimintahäiriöitä voi tapahtua. Sen vuoksi valmistaudumme ja harjoittelemme näiden ennalta-arvaamattomuuksien varalle, sanoi Nasan NASA's Human Exploration and Operations Mission Directorate -osaston apulaisvirkailija Kathy Lueders.

Nasa ja moduulin laukaissut Venäjän avaruusjärjestö Roscosmos ovat käynnistäneet tutkinnan tapahtumista. Nasan mukaan ohjausraketit ovat virheellisesti lauenneet vain muutaman kerran ISS:n 20-vuotisen historian aikana.

Viime viikolla Kazakstanista laukaistu Nauka-moduuli oli ensimmäinen venäläismoduuli 11 vuoteen, joka on kiinnittynyt kansainväliselle avaruusaasemalle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja