VR:n matkustajaliikenne pysähtyy tänään lähes kokonaan veturinkuljettajien mielenilmauksen vuoksi

VR kertoo, että tämän päivän (21.5.) lähes kaikki matkustajaliikenne on peruttu veturinkuljettajien mielenilmauksen vuoksi.

VR:n veturinkuljettajien ilmoittama mielenilmaus laajenee Turkuun, Jyväskylään, Poriin, Tampereelle, Seinäjoelle ja Lappiin, kertoo raidealan ammattilaisten verkkosivusto Raidepuolue. Aiemmin mielenilmauksesta kertoivat Helsingin, Riihimäen ja Oulun veturinkuljettajat.

Lakko alkoi torstai-iltana puoliltaöin ja vaikuttaa työvuoroihin läpi perjantain kello 23:59 asti. 

VR :n mukaan mielenilmauksen vuoksi lähes kaikki matkustajaliikenteen junat perutaan perjantaina kello 00–24. Mielenilmaisu ei koskenut torstain puolella lähteneitä yöjunia, eikä se myöskään koske osaa kiskobussivuoroista tai Kouvolan ja Kotkan sataman välisiä junia.

Mielenilmaisulla on vaikutuksia myös VR:n tavaraliikenteeseen.

HSL:n mukaan mielenilmaus pysäyttää sen lähijunaliikenteen kokonaan.

HSL ja VR eivät järjestä korvaavaa liikennettä. HSL kehotti myös välttämään perjantaina joukkoliikennettä.

Veturinkuljettajat ovat kertoneet palaavansa töihin tänään perjantaina kello 24 alkaviin työvuoroihin. VR odottaa liikenteen palaavan normaaliksi viikonlopun aikana.

Lakko on vastalause VR:n henkilöstöpolitiikalle

Mielenilmaus on Helsingin ja Riihimäen veturinkuljettajien tiedotteen mukaan vastalause VR:n henkilöstöpolitiikalle.

Heidän mukaansa VR on rikkonut voimassa olevaa työehtosopimusta ja vierittänyt työtehtäviä tehtäväksi vapaa-ajalla. Lisäksi se on jakanut työtehtäviä syrjivällä tavalla.

– VR on tulkinnut työehtosopimusta ja työlainsäädäntöä niin, että veturinkuljettajan on huolehdittava työvälineistä ja työvaatteista vapaa-ajallaan. Työvaatteet ja välineet on huolehdittava omalla vapaa-ajalla seuraavan työvuoron aloituspisteeseen, joka voi näissä tapauksissa olla asema tai varikko, tiedotteessa todetaan.

– VR yrittää muutoinkin aktiivisesti hämärtää työ- ja vapaa-ajan välisiä rajoja. Asiasta on yritetty neuvotella tuloksetta. 

Veturinkuljettajat ovat huolissaan junaturvallisuudesta 

Riittämättömät työajat ja työvuorosuunnittelun virheet sekä lipsuminen sovituista asioista vaarantavat veturinkuljettajien mielestä junaturvallisuuden. 

– Työntekijät ovat hyvin väsyneitä olemassa olevaan tilanteeseen ja se yhdistettynä epäsäännöllisen kolmivuorotyöhön kuormittaa kohtuuttomasti. 

Kaukoliikenteessä liikennöidään seuraavat junavuorot tänään:

IC 62 Kajaani-Helsinki klo 3.40

H 420 Jyväskylä-Haapamäki-Tampere klo 5.05

IC 904 Tampere-Turku klo 5.50

IC 104 Imatra-Helsinki klo 6.02

IC 477 Tampere-Pori klo 6.03

IC 466 Pori-Tampere klo 7.15

IC 6 Joensuu-Helsinki klo 9.02

IC 716 Oulu-Kuopio klo 10.03

IC 65 Helsinki-Kuopio klo 11.19

IC 8 Joensuu-Helsinki klo 12.13

IC 713 Kuopio-Oulu klo 12.39

IC 5 Helsinki-Joensuu klo 13.19

IC 68 Kuopio-Helsinki klo 14.20

IC 7 Helsinki-Joensuu klo 15.19

IC 27 Tampere-Oulu klo 16.02

IC 51 Helsinki-Oulu klo 16.24

IC 111 Helsinki-Imatra klo 17.19

IC 710 Oulu-Kuopio klo 18.12

IC 11 Helsinki-Joensuu klo 18.29

IC 73 Helsinki-Kajaani klo 19.19

Oulun veturinkuljettajat: Lakko voidaan vielä perua

Veturinkuljettajat pahoittelevat mielenilmauksen aiheuttamia hankaluuksia matkustajille. 

Oulun veturinkuljettajien tiedotteessa kerrotaan, että mielenilmaus perutaan, mikäli VR peruu omalla ajalla matkustukset Oulussa ja muuttaa lähiliikenteessä lopetusajat sellaisiksi, että työvälineiden sekä -vaatteiden huolehtiminen on mahdollista työnantajan järjestämään henkilökohtaiseen pukukaappiin.

Edellinen mielenilmaus maaliskuussa

Helsingin ja Riihimäen veturinkuljettajat järjestivät edellisen kerran mielenilmauksen 17. maaliskuuta.

Tuolloin veturinkuljettajia edustava Rautatiealan unioni sanoi, että työtaistelutoimi oli vastalause VR:n tekemälle sopimusrikkomukselle sekä vakiintuneiden työehtojen yksipuoliselle muuttamiselle.

Maaliskuun mielenilmauksen taustalla oli edellisen kevään HSL:n lähijunaliikenteen kilpailutus, jonka VR halusi voittaa.

– Meille selvisi, että hintakomponenttia pitää saada alas pärjätäksemme kilpailussa. Prosessin pisteytyksessä oli merkitystä enemmän hinnalla kuin muilla tekijöillä. Teimme tarjouksen ja haimme noin 15 prosentin alenemaa nykysopimukseen. Uskoimme, että pärjäämme sillä, VR Groupin henkilöstöjohtaja Timo Koskinen kertoi STT:lle tuolloin.

Lopulta VR:n ohella vain yksi toinen yritys jätti kilpailevan tarjouksen, eikä Koskisen mukaan sitä ollut jätetty "tosissaan".

Koskinen sanoi maaliskuussa STT:lle, että VR:n "tarjoukseen viedyissä elementeissä on erilaisia asioita, joista meillä on eriäviä näkemyksiä veturinkuljettajien kanssa".

VR tiedottaa, että perjantain mielenilmauksen ajalle etukäteen ostetut VR:n liput voi kuluitta joko perua tai vaihtaa käytettäväksi toisena ajankohtana.

Juttua päivitetty 21.5.2021 kello 5.22: Sekä tekstin että otsikon aikamuotoja muutettu.

Juttua päivitetty 21.5.2021 kello 5.27: Lisätty tieto, etteivät VR ja HSL järjestä korvaavaa liikennettä.

Lisätty faktalaatikko toteutuvista kaukoliikenteen vuoroista 21.5.2021 klo 7.50.

Lue myös:

    Uusimmat