Mainos

Vettä vihmoo, mutta Vihdin SM-lumenveiston järjestäjät eivät lannistu: "Olemme taikoneet lunta"

Vihdissä kisaillaan tulevana viikonloppuna lumenveiston suomenmestaruudesta. Sateinen plussakelikään ei ole lannistanut kilpailun järjestäjiä. 

Ikitalvi ry:n puheenjohtaja Janne Andberg kertoo valmistelutöiden olevan hyvässä vauhdissa. Kilpailut pidetään hiihtokeskuksessa, Vihti Ski Centerissä. 

– Tällä hetkellä teemme lumiaihioita veistäjille. Vaikka keli on tällainen, se kyllä onnistuu. Olemme taikoneet tänne noin 1000 kuutiota lunta jo tammikuussa. Siitä pitäisi piisata.

Yksilö- ja joukkuesarjoihin jaettuja osallistujia lauha keli saattaa piinata. Andbergin mukaan kilpailijat ovat kuitenkin kovatasoisia, ja hyvää jälkeä odotetaan säästä huolimatta.

– Nuoskalumi on paljon pakkaslunta painavampaa. Kilpailijat eivät voi tehdä kovin lennokkaita veistoksia, jos keli pysyy plussan puolella. Säälle ei voi mitään, se on onneksi sama kaikille.

Mysteeriveistäjä hämmentää

Kilpailun molemmissa sarjoissa on kymmenen osallistujaa. Yksi joukkueista ei kuitenkaan pääse tavoittelemaan suomenmestaruutta, sillä tiimissä on kansainvälisiä osallistujia. Kilpailun järjestäjä kertoo ulkomaanvahvistuksesta huvittuneena.

– En voi paljastaa, kenestä on kyse, koska tieto ei ole vielä julkista. Sanotaan kuitenkin näin, että hän tulee tuolta ison meren takaa.

Se, miten kovatasoiseksi kansainväliseksi lumenveistäjäksi kuvailtu mysteerimies oli kilpailuista kuullut, jäi jopa kilpailun järjestäjälle arvoitukseksi.

– Siitä minulla ei ole aavistustakaan. Tieto oli luultavasti levinnyt lumenveistäjien kansainvälisen puskaradion kautta, Andberg kertoo hilpeänä.

Lumelle kyytiä käsivoimin

Kilpailun sääntöjen mukaan ainoastaan käsityökalut ovat sallittuja.

– Monet aloittavat lapioilla, petkeleillä tai isoilla sahoilla. Loppua kohti siirrytään pintakäsittelytyökaluihin, kuten talttoihin. Välineet vaihtelevat veistäjien oman tyylin mukaan. Monet jopa valmistavat niitä itse, Andberg kertoo.

Veistoksiin haetaan usein inspiraatiota kansallisromanttisista aiheista ja Suomen historiasta. Myös politiikkaa ja ajankohtaisaiheita käsittelevät teokset ovat yleisiä.

– Monesti ideoissa on hyviä oivalluksia. Veistos ei ole välttämättä pelkkä taideteos, vaan sillä voi olla myös sanoma.

Kisat pidetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Vihdissä. Kilpailun järjestäjä rohkaisee ihmisiä saapumaan paikalle, vaikka viikonlopuksi ei saataisikaan kaunista talvisäätä.

– Se voi olla aika eksoottinen näky, kun golf-kentällä seisoo toistakymmentä lumiveistosta. Itse en ole moista ainakaan ennen nähnyt, Andberg naurahtaa. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.