Jättisuosittu jääveistospolku avattiin Tampereella – katso video taianomaisen lumiparatiisin avajaisista

Tänään Tampereella avattiin jo ilmiöksi muodostunut jääveistospolku. Viime vuonna huippusuosittu polku keräsi 30 000 kävijää. MTV Uutiset oli paikan päällä seuraamassa lumiparatiisin avajaisia. 

Tampereella, Ikurin kaupunginosassa, sijaitsee taianomainen talvimaailma. Talkoolaisryhmä on rakentanut paikalliseen metsään noin 300 metriä pitkän jääveistospolun. 

Musiikki ja valot päällä läpi yön

Tämän vuoden reitti on nimeltään Elämänpolku. Polulla nähtävien veistosten teemana on syntymästä kuolemaan. Reitiltä löytyy esimerkiksi Tampereen Tuomiokirkon Köynnöksenkantajat-freskosta innoituksensa saanut teos.

Polku on maksuton ja auki ympäri vuorokauden niin kauan kuin säät sallivat.

Erityisen hienoja elämyksiä reitillä voi kokea pimeän aikaan, sillä polun veistokset on valaistu. Lisäksi metsässä soi ympäri vuorokauden nuoren tamperelaismuusikon Eetu Önkin säveltämä musiikki. 

Polun ovat paikallisten yritysten tuella toteuttaneet urheiluseura Ikurin Vire ja Ikuri-Haukiluoman omakotiyhdistys. 

Jäät moottorisahalla irti Näsijärvestä

Veistosaluetta on ollut rakentamassa toistakymmentä veistäjää ympäri Suomea ja jopa Eurooppaa. 

Tapahtuman isä, jäänveistosta innostunut Kari Manninen sanoo, että  rakentamisprosessi alkoi Näsijärven jään kunnossapidosta. Jääkentän pinta pidettiin lumesta puhtaana, jotta se säilyi kirkkaana.

Kun jää oli tarpeeksi vahvaa, siitä sahattiin moottorisahalla lohkareita, jotka nosturi kasasi kuorma-autoon. Tämän jälkeen lohkareet kuljetettiin lähelle lopullista tapahtumapaikkaa, pilkottiin pienemmiksi ja vietiin moottorikelkoilla polun varrelle.

Sen jälkeen alkoi varsinainen veistäminen. Manninen sanoo, että pakkaskelien ansiosta työskentely sujui kuin rasvattu.

– Vaikka moottorisahojen ja isojen koneiden kanssa touhutaan ja liikutellaan raskaita paloja, ei ole sattunut mitään.

Jättisuosio voi tukkia kadut

Polku on järjestetty aiempinakin vuosina, ja etenkin viime vuonna siitä muodostui kymmeniätuhansia kävijöitä ihastuttanut ilmiö. Aamulehti kertoi tuolloin, että polulle joutui jopa jonottamaan ja lähellä metsää sijaitseva kadut oli parkkeerattu täyteen autoja satojen metrien matkalta.

Manninen pelkää pahoin, että ruuhkia voi olla tiedossa tänäkin vuonna, sillä moni kävijä oli viime kerralla niin tyytyväinen näkemäänsä, että kertoi tulevansa uudestaan. Kaupunki onkin yrittänyt varautua suosioon ennakolta. Polun lähellä sijaitsevia katuja on aurattu tavallista leveämmäksi.

Manninen kehottaa ihmisiä varaamaan parkkeeraamiseen aikaa, malttia ja hyvää tahtoa etenkin viikonloppuisin.

Tampereella on onneksi totuttu pieniin liikennevaikeuksiin, sillä kaupungin kaduilla on nähty monenlaisia poikkeusjärjestelyjä rakenteilla olevan raitiotien vuoksi.

– Se on meille ihan normaalia, vitsailee Manninen.

Lue myös:

    Uusimmat