Vertailu: Herkullinen luokkataistelu – Audi A6 vs. VW Passat

Vuoden autoksi valittu VW Passat horjuttaa luokkarajoja. Mutta ylittääkö se ne? Se selviää, kun vastaan asettu Audi A6.

VERTAILUAUTOT

Audi A6 Avant
Hinta alk. 49 834 €
2.0 TDI 140 kW ultra S tronic
190 hv/0-100 km/h 8,6 s
testikulutus 7,2 l/100 km
Audi joutuu tiukkaan paikkaan, VW:ssä on niin paljon uudempaa tekniikkaa. Ja vaikka autot ovat samalla moottorilla, vaihteistossa on eroa. Audin kaksoiskytkinautomaatissa on 7 pykälää, kun VW:ssä vaihteita on kuusi.

Volkswagen Passat Variant
Hinta alk. 29 454 €
2.0 TDI 140 kW BMT DSG
190 hv/0-100 km/h 8,0 s
testikulutus 6,3 l/100 km
Uusi Passat tunkee tosissaan laatuluokan reviirille, se on selvää heti
autoon istuttaessa. Vertailuautossa on sama moottori kuin Audissa, mutta niissä on pieniä eroja. Vertailu-Passat oli etuvetoinen, mutta Suomessa kaikki 190-heppaiset dieselit ovat aina nelivetoja.

SISÄTILAT

Audi A6 Avant
Hetkinen… A6:n ja Passatin tavaratilojen mitat ovat lähes identtiset, mutta Audissa on silti noin 100 litraa vähemmän tilaa (565 vs. 650 litraa). Eikä kyse ei ole mittavirheestä, sillä sama teema toistuu matkustamossa: VW:ssä on enemmän tilaa joka suuntaan. Ero ei ole suuri, mutta sen huomaa heti. Ainoa, missä Audi on yhä hieman edellä, on laatuvaikutelma. A6-kuskin
työympäristö on esteettisempi.

Volkswagen Passat Variant
Sentit tekevät paljon. Passatin tavaratila on sentin korkeampi, viisi
senttiä leveämpi ja kaksi senttiä syvempi kuin A6:ssa. Takapenkeillä mennään samalla senttipelillä. Passatissa on kolme senttiä enemmän pääntilaa sekä muutama sentti enemmän jalkatilaa. Matkustusmukavuutta takana parantavat sekä VW-penkin pidempi istuinosa että selkänoja. Ja kaikki tämä on pakattu
A6:tta 17,6 senttiä lyhyempään koriin.

AJOKOKEET JA KULUTUSLENKKI

Audi A6 Avant
A6 on hiljaisempi, mutta siinä olikin lisähintaan saatavat tuplalasit. Toki melutasoon vaikuttaa myös positiivisesti se, että Audin vaihdelaatikossa on yksi pykälä enemmän kuin VW:ssä. Ajettavuudessa Audi ei pysty vastaamaan aivan VW:n ketteryyteen, ja A6:n perä on myös aavistuksen levottomampi. Audin isommat pyörät tosin auttavat välittämään moottorin tehon paremmin asfalttiin.

Volkswagen Passat Variant
Passatissa on mukavampi alakerta, kiitos lisähintaisen mukautuvan jousituksen. Passatin kori tuntuu myös jämäkämmältä. Suorituskykymittauksissa tuntuu heti Passatin 187 kiloa pienempi omamassa. Sama toistuu tietysti kulutusmittauksessa, eroa on peräti yhdeksän desiä. Käsittelyradalla painoero sen sijaan unohtuu. Autot ovat yhtä nopeita. VW on parempi suorilla, Audi taas mutkissa.

MITTAKUVAT

---

TEKNIIKKA JA MITTAUSTULOKSET

---

TUOMIO

1. Volkswagen Passat Variant, pisteet 2 708
Passat osoittaa tässäkin vertailussa, että sen valinta Vuoden Autoksi on ansaittu. Asiat on tehty todella huolella, autosta on vaikea löytää heikkoa kohtaa.

2. Audi A6 Avant, pisteet 2 627
Passatin voitto luokkaa isommasta A6:sta pistää miettimään, kuinka paljon Audista kannattaa maksaa premiumlisää. Mielenkiintoisin kysymys onkin nyt se, mihin suuntaan Audit lähtevät kehittymään.

Lue myös:

    Uusimmat