Verotus uhkaa tuhota aikapankit

Aikapankissa ihmiset voivat vaihtaa palveluita suoraan toistensa kanssa nettisivuston kautta. Aikapankkeja toimii Suomessa jo kymmenillä paikkakunnilla. Aikapankissa vaihdettava ”valuutta” ei ole euro, vaan aika eli tovi. Tutkijan mukaan toiminnan verottaminen tuhoaisi aikapankit.

Verottajan harmaan talouden selvitysyksikön mukaan aikapankeissa piilee kuitenkin harmaan talouden riskejä. Mikäli aikapankissa tarjotun työn voi rinnastaa tavalliseen naapuriapuun, se on verotonta.

Pulmalliseksi tulkinta tulee, jos tekijä saa vastikkeeksi vaihtotyötä. Tällöin vastikkeeksi tehty työ olisi veron alaista. Työ on myös veron alaista jos se liittyy elinkeinotoimintaan.

Veroviranomaisten aktiivisuus aikapankkeja kohtaan on varsin erikoista, toteaa aikapankkien toimintaa tutkinut Vasemmistofoorumin toiminnanjohtaja Teppo Eskelinen Huomenta Suomessa.

– Aikapankkijärjestelmä liikkuu kiinnostavalla tavalla naapuriavun ja taloudellisten transaktioiden välimaastossa. Aikapankkitoiminta on pienimuotoista, arvokasta ja sille pitäisi antaa tilaa kasvaa.

Ei voi mitata rahassa 

Ajatus siitä, että ajallisten vaihtojen arvoa ruvettaisiin mittaamaan euroissa sekä jollain tapaa arvioimaan mikä on naapuriapua ja mikä kaupallista liiketoimintaa, on Eskelisen mukaan täysin mahdotonta.

– Tällaiseen operaatioon lähteminen käytännössä tuhoaisi aikapankkijärjestelmän, hän varoittaa.

Jos aikapankkien, ajan yksiköissä mitattavaa toimintaa lähdetään verottamaan, sen tulisi tapahtua samoissa ajan yksiköissä.

– Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että kaupunki tai aikapankin hyväksymät kaupungin toimijat kuten päiväkodit, asukastalot, puistot tulisivat osaksi aikapankkijärjestelmää. Nämä toimijat saisivat jollain logiikalla laskettuna plussasaldoa niin, että aikapankkilainen voisi ansaita itse näitä toveja, ajan yksiköitä.

– Tästä voisi tulla hyvinkin mielenkiintoinen, uutta talkoohenkeä luova toimintamuoto ja se voisi myös lisätä yhteisöllistä toimintaa julkisen sektorin toimintojen ympärillä, Eskelinen uskoo.

Toiminta tarkoin määritelty 

Stadin aikapankin puheenjohtaja Niklas Toivakainen muistuttaa, että aikapankkitoiminta on vielä nuorta sekä Suomessa että maailmalla.

Aikapankkilaiset ovat huolissaan siitä, minkä tyyppistä toimintaa kaupunki haluaisi vaatia aikapankkilaisilta, jos ”toviveroa” vietäisiin eteenpäin.

– Tovit ja eurot toimivat hyvin erilaisten periaatteiden mukaan. Meidän huolenaiheena on se, miten tällainen autonominen, ihmisten oma organisoima toiminta törmää valtiovallan tai kaupunkivallan välissä, ja miten se organisoidaan.

– Meillä on eettiset määritelmät ja selkeät rajat siinä, minkälaista toimintaa ja minkälaiset toimijat saavat olla mukana aikapankissa, Toivakainen huomauttaa.

Katso Eskelisen ja Toivakaisen haastattelu Huomenta Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat