Mainos

Verottaja iskee leskien ja lasten korvauksiin – henkivakuutusten korvauksia aiotaan verottaa

1:51

Verottajan aikeet iskeä näppinsä leskien ja lasten saamiin henkivakuutuskorvauksiin herättävät laajaa vastustusta. Sekä ay-liike että työnantajat vetoavat hallitukseen, että se kuoppaisi valtionvarainministeriön virkamiesten suunnitelmat.

Työnantajan maksamista ryhmähenkivakuutuksista saavat korvauksia menehtyneen työntekijän puoliso ja lapset.

– Tämä koskisi myös työntekijöiden ryhmähenkivakuutuksia eli käytännössä meitä kaikkia. Lisäksi noin kolmasosalla suomalaisista on vapaaehtoinen riskiturva kuoleman varalle, sanoo Finanssialan keskusliiton varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari.

Valtiovarainministeriö haluaa kerätä henkivakuutusten verotuksella 20 miljoonaa euroa. Tällä rahoitettaisiin osa perintöveron keventämisestä, jonka hintalappu on 60 miljoonaa.

Korvauksissa iso ero

Kuolleen työntekijän omaisten saamat korvaukset vaihtelevat suuresti 4500 eurosta 16 000 euroon. Summa nousee, jos kuolema on tapaturmainen tai vakuutetulla on lapsia.

Vuosittain kuolee noin 10 000 työikäistä.

– Mielestämme henkivakuutusten verottaminen antaa väärä signaalin suomalaisille, jotka muutenkin ovat varautuneet huonosti ennenaikaisiin kuolemantapauksiin, Kivisaari sanoo.

– On hyvä varautua siihen ikävään tilanteeseen, että perheen pääasiallinen elättäjä kuolee, varsinkin jos on lapsia ja lainaa. Silloin pääsee edes taloudellisesti hieman helpommin eteenpäin, hän muistuttaa.

Henkivakuutuskorvaukset ovat lähiomaisille verottomia 35 000 euroon asti.

Poliittisia päätöksiä herkästä asiasta ei ole vielä tehty, vaan hallitus ottaa kantaa elo-syyskuun vaihteen budjettiriihessä. Valtiovarainministeriön esitys on nyt lausuntokierroksella.

Tuore valtiovarainministeri Petteri Orpo esitteli viime viikolla ensimmäisen budjettinsa. 

3:47

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.