Mainos

Veronmaksajat: Tuloveron kevennys ja asuntolainojen muutokset vaikuttavat kukkaroon eniten

Hallituksen kaavailema ansiotuloverotuksen kevennys vaikuttaa veromuutoksista eniten kansalaisten kukkaroon, laskee Veronmaksajien keskusliitto.

Toinen kansalaisten arkea koskettava iso muutos on asuntolainan korkovähennyksen pieneneminen. 

Näiden lisäksi tuleva hallitus aikoo muun muassa korottaa tupakkaveroa ja laskea uusien autojen veroa. Veneille ja moottoripyörille on tulossa uusi vuotuinen vero.

Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen sanoo, että ansiotuloveron kevennys helpottaa kansalaisten rahatilannetta eniten.

– 450 miljoonaa siihen käytetään ja se kohdennetaan pieni- ja keskituloisille.  Käteen jää tämän ansiosta muutama kymppi kuussa enemmän.

Asuntolainan korkovähennys koskettaa miljoonaa

Myös asuntolainojen korkovähennystä leikataan tuntuvasti. Nykyisin korkovähennys on 65 prosenttia ja sitä lasketaan vuosittain kymmenen prosenttia niin, että vuonna 2019 se olisi enää 25 prosenttia.

Tämän vaalikauden aikana katoaa reilusti yli puolet korkovähennyksestä. 

– Meillä on suunnilleen miljoona asuntovelallista. On ongelmallista, että leikataan hyvin voimakkaasti ja hyvin nopeasti, kun taas asuntolainat otetaan noin 20 vuodeksi. Pitäisi siis voida pelisäännöistäkin aika pitkälle tietää, Lehtinen toteaa.

Tupakka kallistuu rajusti

Hallitus kertoi myös muista veromuutoksista. Esimerkiksi tupakka- ja makeisveroa korotetaan, uusien autojen veroa lasketaan, veneille ja moottoripyörille tulee uusi vero. Millä näistä on eniten vaikutusta kansalaisten talouteen?

– Jos tupakoi, on tupakkaveron korotus suurin. Tupakka-askin hinta nousee pari euroa. Mutta jos parantaa terveyskäyttäytymistään ja lopettaa tupakoinnin tältä välttyy hyvin nopeasti. Toivotaan, että mahdollisimman moni tekisi sen. Sehän juuri haittaverojen tarkoitus on, että vähennetään haitallista kulutusta.

Autojen kohdalla verotuksen painopiste muuttuu.

– Kaikki autoilijat tulevat maksamaan autosta keskimäärin kolmisenkymppiä vuodessa enemmän, mutta kun uusii auton, saa hyötynä veronalennuksen. Ajatus on, että hankinnan veroa alennetaan, mutta kaikki maksavat nykyisestä autostaan vähän enemmän vuosittain.

Kuinka paljon halvemmalla uuden auton tulevaisuudessa saa?

– Jää nähtäväksi. Se voi olla tuhat tai muutama tuhat euroa. Riippuu mallista, ja se muutos tulee ilmeisesti asteittain voimaan, Lehtinen sanoo. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.