Veronmaksajain Keskusliitto: Kiky-sopimus toisi parhaimmillaan 60 euroa keskituloiselle

Kiky-sopimus toisi parhaimmillaan 60 euroa keskituloiselle 3:30

Hallituksen veroporkkana mahdollistaa parhaimmillaan palkansaajien verotuksen keventymisen vuonna 2017 kilpailukykysopimuksen kiristyksistä huolimatta, Veronmaksajain Keskusliitto kertoo tiedotteessaan.

Keskituloisen 3 295 euroa kuussa ansaitsevan veroprosentti alenee 0,3 prosenttiyksikköä 31,1 prosentista 30,8 prosenttiin, mikäli kilpailukykysopimus syntyy ja sen kattavuus on vähintään 90 prosenttia.

Tämä tarkoittaa ostovoiman kohentumista noin 60 eurolla ensi vuonna.

Mikäli kilpailukykysopimus syntyy, mutta sen kattavuus kuitenkin jää alle 90 prosentin, myös hallituksen lupaama verovastaantulo on pienempi.

Mikäli kattavuus on alle 85 prosenttia, palkansaajien verotus pysyy vuonna 2017 käytännössä tämänvuotisella tasolla ja ostovoima alenee hieman.

"Myönteinen askel"

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen sanoo tiedotteessa pitävänsä hallituksen tämänpäiväistä verovastaantuloa myönteisenä askeleena, joka toivottavasti osaltaan edistää kilpailukykysopimuksen syntymistä.

– Hallituksen veroporkkanan avulla vähintään torjutaan palkansaajia vuonna 2017 uhannut verotuksen selvä kiristyminen ja ostovoiman tuntuva aleneminen. Parhaimmillaan näemme pienen ostovoimaa kohentavan kevennyksen.

Lehtinen muistuttaa, että kilpailukykysopimus uhkaa kiristää palkansajien veroja myös vuosina 2018-2020. Nykyisen hallituksen on myönteisen talouskäänteen varmistamiseksi purettava vuosina 2018 ja 2019 uhkaavat veronkiristykset myöhemmin tehtävillä päätöksillä.

– Hallituksen on syytä estää verotuksen kiristyminen myös vaalikauden loppuvuosina, jotta ostovoiman heikkeneminen voidaan torjua myös peräänkuulutetun jatkuvan palkkamaltin oloissa, Lehtinen kertoo tiedotteessa. 

Veronmaksajain Keskusliiton laskemat arviot perustuvat hallituksen tämänpäiväisen verolinjauksen ja työmarkkinoiden kilpailukykysopimuksen lisäksi ensi vuoden odotettuihin veromuutoksiin sekä arvioidun ansio- ja hintakehityksen vaikutuksiin veroihin ja ostovoimaan.


Lue myös:

    Uusimmat