Mainos

Verokevennykset jäävät vaatimattomiksi

Hallitus on saanut valmiiksi valtion ensi vuoden budjettiesityksen. Alustavien arvioiden mukaan kevyet veronalennukset lisäävät keskituloisen palkansaajan käteen jäävään osuutta 5-10 eurolla kuussa.

Hallitus sai illalla päätökseen ennakoitua vaikeimmiksi osoittautuneet budjettineuvottelunsa. Ensi vuoden budjetin loppusumma on 35,7 miljardia euroa ja alijäämä 201 miljoonaa euroa. Ensi vuoden talouskasvuksi arvioidaan 2,8 prosenttia.

Kiistaa budjetissa aiheuttivat erityisesti palkansaajien verokevennykset, jotka jäävät ensi vuonna pieniksi. Hallitus sopi 315 miljoonan euron kevennyksistä tuloveroasteikkoihin ja vähennyksiin. Ensi arvioiden mukaan keskituloinen palkansaaja saisi 5-10 euroa nykyistä enemmän käteen kuukaudessa.

Kunnallisen ansiotulovähennyksen korotus jää pienemmäksi kuin alun perin kaavailtiin. Silti veroratkaisu aiheuttaa kunnille noin 100 miljoonan euron verotulojen menetyksen.

Hallitus lupaa tukea syksyn tuloratkaisua tarvittaessa sekä verotukseen että työllisyyteen liittyvin keinoin. Jos tuloratkaisu vähentää vielä lisää kuntien tuloja ensi vuonna, menetys korvataan kunnille.

Bensiinistä perittävä vero nousee 4 senttiä litralta. Dieselpolttoaineessa vastaava korotus on 2,15 senttiä litralta.

Budjettiriihessä sovitut lisäykset eri pääluokkien menoihin jäivät nekin vähäisiksi eli alle sataan miljoonaan euroon. Alinta äitiyspäivärahaa korotetaan 1,36 euroa 11,45 euroon. Parannusta tuli myös työttömien äitiyspäivärahaan. Sen sijaan sairausvakuutuksen omavastuut nousevat ensi vuonna.

Ministerit tyytyväisiä vakauttamislinjaan

Tiukan neuvottelukierroksen päätteeksi saavutettu budjettiratkaisu kirvoitti tyytyväisiä kommentteja hallituksen ministereiltä.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö kiitteli, että budjetti jatkaa julkisen talouden vakauttamisen linjaa. Emu-kriteereillä mitattuna budjettiesitys on 0,3 prosenttia prosenttia ylijäämäinen. Pääministeri Paavo Lipponen uskoi, että budjettiesitys kykenee hälventämään jossain määrin niitä huolia, joita kuntien taholla on ollut valtion toimien suhteen. Kuntien asema parani lopulta yli sadalla miljoonalla eurolla alkuperäiseen esitykseen verrattuna.

Kokoomuksen puheenjohtaja, sisäministeri Ville Itälä oli tyytyväinen, että budjettiriihessä päätettiin veronkevennyksistä, mikä oli juuri kokoomuksen pyrkimys. Vasemmistoliiton puheenjohtaja, toinen valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimes oli tyytyväinen, että veroratkaisua oli rukattu pienituloisia suosivammaksi.

RKP:n puheenjohtaja puolustusministeri Jan-Erik Enestam kiitteli muun muassa sitä, että kansallinen terveysprojekti voidaan aloittaa uskottavalla tavalla. Peruspalveluministeri Eva Biaudet ei kuitenkaan saanut läpi likikään sitä, mitä hän terveysrahoihin vaati.

Tänään valmistunut hallituksen talousarvioesitys oli seitsemäs, jonka valmistelua Niinistö on valtiovarainministerinä johtanut. Ainakin tällä erää viimeisestä budjettiriihestään Niinistö poistui flunssan kourissa. Illan tiedotustilaisuudessa hän hauskuutti kuulijoita kiittelemällä nuhaisenoloista pääministeri Lipposta paitsi saamastaan tuesta myös tämän jälleen kerran tartuttamasta flunssasta.
(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 23.08.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.