Verokarhu saattaa käydä entistä ahneemmaksi autoilijoita kohtaan tulevaisuudessa – Yle: Bensaveroihin mahdollisesti raju korotus

Katso kuinka tankki tuhoaa henkilöauton! 0:59

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra esittää, että seuraavan hallituksen täytyy toteuttaa radikaali verouudistus, jotta Suomi pystyy puolittamaan liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä.

Pääkuvan video:
Näin tankki tuhoaa henkilöauton!

Aiheesta kertoo Yle Uutiset. Ylen haastatteleman selvitystyötä vetävän kansantaloustieteen tohtori Saara Tammisen mukaan yhtenä esimerkkinä on polttoaineverojen raju korotus.

Tamminen näkee keinona hillitä liikenteen aiheuttamia päästöjä myös tukemalla esimerkiksi vähäpäästöisiä autoja poistamalla niiden autoveron kokonaan.

– Meillä on suoraan sanottuna ilmastokriisi. Päästöt pitää saada vähenemään hyvin nopeasti. Erityisesti liikenteen osalta emme ole nähneet juuri lainkaan päästövähennyksiä, Tamminen perustelee radikaaleja ratkaisuja Ylen haastattelussa, joita joudutaan mahdollisesti tekemään.

"Aiemmat korotukset liian pieniä"

Vaikka polttoaineiden verotusta on nostettu useaan kertaan, näkee Tamminen, että kertakorotukset ovat olleet liian pieniä. Hänen mukaansa myös suomalaisten palkat ovat nousseet samaan aikaan kuin polttoaineverotus.

Tämän vuoksi korotukset eivät ole vähentäneet ajettuja kilometrejä ja sitä kautta syntyneitä päästöjä.

Sitran tekemät ehdotukset yksityiskohtineen esitellään lähikuukausina. Sitra julkaisi perjantaina Tammisen kirjoittaman muistion.

Lue myös:

    Uusimmat