Mainos

Veroilmoituksen palautuspäivä lähestyy - lunastaisitko palautuksesi etukäteen lainana?

Markkinaraon veronpalautuksia rahapulassa odottelevista on löytänyt jo muutama vuosi sitten Suomen Ennakkopalautus Oy. Se markkinoi netissä keinoa saada veronpalautusrahat tilille saman tien.

VeronpalautusNYT.fi-palvelussa veronpalautusta joulukuussa saava voi saada veronpalautusrahansa tai osan niistä etukäteen. Suomen Ennakkopalautus myöntää 300-1500 euron "ennakkoveronpalautuksia" eli kulutuslainoja vähintään 300 euron palautukset saavalle.

Takaisinmaksu hoituu ilmoittamalla verottajalle oman tilinumeron tilalle VeronpalautusNYT-palvelun rahoituskumppanin Svea Ekonomin tilinumero. Joulukuussa maksettavat veronpalautukset siis menevät lainafirmalle.

Suomen Ennakkopalautus perii myöntämästään lainasta eli veronpalautussummasta 24 prosentin palkkio-osuuden. Esimerkiksi tuhat euroa palautusta saava saa siis tililleen lainaa 760 euroa ja 500 euron palautusta vastaan 380 euroa. Loput palautuksesta menee vippifirman palkkioon. Lisäksi yritys perii kolmen euron hakemusmaksun.

Maksuhäiriöiselle ei lainaa

Yrityksen mukaan muita kuluja ei peritä. Sopimusehdoissa sille jää kuitenkin oikeus veloittaa 5 euroa viivästyneestä maksusta ja saman verran muuttuneen yhteystiedon hankkimisesta.

Sopimusehtojen mukaan asiakkaan on korvattava Suomen Ennakkopalautukselle myös kustannukset, jotka aiheutuvat lainan ja sen korkojen perimisestä, mikäli lainaa ei saada perittyä takaisin veronpalautuksena.

Verolainan todellinen vuosikorko lasketaan yrityksen mukaan kuluttajansuojalain mukaisesti. Esimerkiksi 1.8. tänä vuonna otetun 400 euron lainan vuosikorko on 92,2 prosenttia, kun 30.4. otetun 1140 euron lainan vuosikorko on 52,6 prosenttia.

Aivan kaikille lainaa veronpalautusta vastaan ei myönnetä. Lainaa saavan on oltava muun muassa 22 vuotta täyttänyt ja voimassa olevassa työsuhteessa tai eläkkeellä. Lainanhakijalla ei myöskään saa olla maksuhäiriömerkintöjä.

Jos lainanhakija saa veronpalautusta enemmän kuin on hakenut lainaa, Suomen Ennakkopalautus kertoo maksavansa tililleen maksetun ylimääräisen rahan asiakkaan tilille viikon kuluessa veronpalautuspäivästä.

Kuluttajavirasto suitsinut toimintaa

Kuluttajaviraston lakimiehen Paula Hannulan mukaan virasto ei ole viime tai kuluvan vuoden aikana käynnistänyt valvontatoimenpiteitä veronpalautuksiin liittyvien lainapalvelujen osalta.

Suomen Ennakkopalautus Oy:stä löytyy viraston rekisteristä viime vuodelta muutamia yhteydenottoja, mutta ne ovat Hannulan mukaan koskeneet lähinnä sähköistä suoramarkkinointia eli sähköpostiin tulevaa mainontaa ja sen yksityiskohtia.

– Osa yhteydenotoista ohjautuu tietysti kuluttajaneuvontaan, joka antaa ohjeita yksittäisissä ongelmatilanteissa, hän sanoo.

Vuonna 2009 Kuluttajavirasto puuttui veronpalautuslainaa tarjoavien Svea Direktin ja Freedom Rahoituksen Veronpalautusheti.fi:n toimintaan, sillä lainan markkinoinnissa ja sopimusehdoissa oli useita epäkohtia. Yritykset kuitenkin lopettivat lainan tarjoamisen käsittelyn aikana.

Suomen Ennakkopalautusta ja sen VeronpalautusNYT.fi-palvelua Kuluttajavirasto ojensi vuonna 2010. Kuluttaja-asiamiehen mukaan yritys ei ilmoittanut markkinoinnissaan lainkaan lainan todellista vuosikorkoa ja lisäksi se peri lainan eräännyttämisestä erillisiä maksuja, jotka tulisi langeta yrityksen itse maksettaviksi. Myös viivästyskorko oli korkolain vastainen.

– Kuluttaja-asiamies huomautti lisäksi Suomen Ennakkopalautusta siitä, että kuluttaja tietää tilanteensa ainoastaan lainanhakemishetkellä. Jos esimerkiksi veronpalautus ulosmitataan, kuluttajan tilillä ei välttämättä ole veronpalautuspäivänä vaadittua summaa, Hannula kertoo.

Ainakaan VeronpalautusNYT.fi-palvelun etusivulla lainan todellista vuosikorkoa ei kuitenkaan kerrota, vaan se mainitaan vasta sopimusehdoissa. Ne kuitenkin löytyvät verkkosivuilta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.