Tuhannet lunastavat veronpalautuksensa ennakkoon

Tuhannet suomalaiset "lunastavat" veronpalautuksensa etukäteen lainafirman kautta. Lainaa veronpalautuksia vastaan myöntävän Suomen Ennakkopalautus Oy:n mukaan niin sanottua verolainaa hakee vuodessa tuhansia ihmisiä.

Toimitusjohtaja Jorma Järvisen mukaan hakijoiden määrä jakaantuu melko tasaisesti huhti-lokakuulle eli esitäytettyjen ja korjattujen veropäätösten saapumisen välille.

Suomen Ennakkopalautus on toiminut vuodesta 2009. Menossa on kolmas vuosi, kun yritys maksaa veronpalautusrahoja etukäteen VeronpalautusNYT-palvelunsa kautta. Järvisen mukaan verolainan hakijamäärät ovat kasvaneet vuosi vuodelta.

– Osa asiakkaistamme on ottanut tänä vuonna veronpalautusta ennakkoon kauttamme jo kolmannen kerran, hän kertoo.

Keskimäärin ennakkoon otettu veronpalautus on noin 600 euroa. Hakijoissa on tasaisesti miehiä ja naisia eri ikäluokista.

Vastaavaa konseptia ei ainakaan Järvisen mukaan Suomessa ole.

24 prosentin provisio

Otettu laina on määrä maksaa takaisin Suomen Ennakkopalautukselle veronpalautuspäivänä. Verottajalle ilmoitetaan oman tilinumeron sijaan Suomen Ennakkopalautuksen rahoituskumppanin Svea Ekonomin tilinumero, jonne veronpalautukset hujahtavat.

Lainanottajalle saattaa kuitenkin käydä köpelösti, sillä veronpalautus saattaakin päätyä esimerkiksi ulosottoon.

Järvisen mukaan joitain tällaisia tapauksia on ollut. Heidän kanssaan on hänen mukaansa neuvoteltu asiakkaalle sopiva takaisinmaksumalli.

– Ulosottotapauksia on erittäin pienellä osalla asiakkaista ja niissäkin tapauksissa useimmiten vain osa veronpalautuksesta on mennyt ulosottoon, hän kertoo.

Suomen Ennakkopalautus ottaa etukäteen haluttavasta veronpalautuksen määrästä peräti 24 prosentin provision.

– Mielellämme ottaisimme pienemmän palkkion, mutta tämä ei ole riskitöntä toimintaa. Ilmeisesti palkkiomme on kohtuullinen, koska asiakkaamme ovat olleet sen valmiita maksamaan – osa jo kolme vuotta peräkkäin.

"Emme ole pikavippifirma"

Järvinen ei pidä yrityksen lainamenettelyn vertaamisesta pikavippifirmoihin.

– Mielestämme on aika kohtuutonta, että jotkut tahot haluavat tietoisesti rinnastaa meidät pikavippeihin, hän toteaa.

Järvisen mielestä yksikään pikavipin määritelmä ei päde verolainan periaatteisiin: ikäraja lainan saamiseksi on 22 vuotta. Pikavippi on vakuudetonta lainaa, kun verolainassa vakuutena toimii veronpalautus. Lisäksi asiakkaalla tulee olla voimassa oleva työsuhde tai eläke.

– Veronpalautus on ylimääräinen rahaerä, eli veronpalautusrahojen ottaminen etukäteen ei heikennä kenenkään normaalia maksukykyä. Laina-aikamme on moninkertaisesti pikavippien laina-aikaa pidempi, maksimissaan jopa 8 kuukautta. Mikäli takaisinmaksu jää hoitamatta ajallaan, summasta peritään normaali lain mukainen viivästyskorko ja perintäkulut.

Kuluttajavirasto puuttui vuonna 2010 Suomen Ennakkopalautuksen toimintaan. Kuluttaja-asiamies otti kantaa lainasta perittäviin maksuihin, eräännyttämiskuluihin sekä viivästyskorkoa koskeviin ehtoihin. Myös sopimusehdot siitä, että tilillä on rahaa veronpalautuspäivänä tai että veronpalautuksen määrä muuttuu, katsottiin kuluttajan osalta osin kohtuuttomiksi

Kuluttaja-asiamies kiinnitti huomiota myös siihen, että yrityksen on ilmoitettava lainan todellinen vuosikorko markkinoinnissaan.

– Muutimme heti muutamaa kohtaa sopimusehdoissamme vuonna 2010, kun Kuluttajavirasto tätä pyysi. Toimimme aina Kuluttajaviraston toiveiden, verottajan ohjeiden ja Suomen lain mukaisesti, Jorma Järvinen sanoo.

– Hienoa on se, että asiakkaamme ovat olleet toimintaamme tyytyväisiä, emmekä ole saaneet ainuttakaan asiakasvalitusta Kuluttajaviraston kautta.

Lue myös:

    Uusimmat