Mainos

Verkkouutiset: Neljä kymmenestä antaisi presidentille vallan hajottaa eduskunta

Neljä kymmenestä suomalaisesta antaisi presidentille oikeuden hajottaa eduskunta, selviää Verkkouutisten teettämästä kyselystä.

Kyselyssä tiedusteltiin haastateltavilta "pitäisikö aloite eduskunnan hajottamisesta siirtää pääministeriltä presidentille". Vastaajista 40 prosenttia vastasi kyllä. Käytännössä yhtä suuri joukko eli 41 prosenttia ei haluaisi antaa presidentille tätä oikeutta. Ei osaa sanoa -ryhmä oli 19 prosenttia.

Suopeimmin presidentin valtaoikeuksien lisäämiseen suhtautuivat vasemmistoliiton kannattajat, joista 53 prosenttia haluaisi presidentille oikeuden eduskunnan hajottamiseen. Myös SDP:n (51 prosenttia) ja perussuomalaisten (46 prosenttia) kannattajissa oli enemmän asian kannattajia kuin vastustajia.

Kokoomuksen, vihreiden ja keskustan kannattajien enemmistö ei tue tätä valtaoikeutta presidentille. Kaikkein nihkeimmin siihen suhtautuivat keskustan kannattajat, joista vain 23 prosenttia vastasi myönteisesti.

Ikäryhmistä eniten asiaa kannattivat 40–49-vuotiaat, joista 48 prosenttia vastasi myönteisesti. Akateemisen koulutuksen saaneista asiaa kannatti vain 29 prosenttia.

Tasavallan presidentillä oli vuoteen 1991 oikeus määrätä uudet eduskuntavaalit. Presidentit käyttivät tätä oikeutta seitsemän kertaa, viimeksi 1975.

Nykyään aloiteoikeus eduskunnan hajottamiseen on pääministerillä. Presidentti voi määrätä uudet vaalit pääministerin perustellusta aloitteesta ja eduskuntaryhmiä kuultuaan.

Kyselyn toteutti kesäkuussa Kantar TNS, ja siihen vastasi reilut tuhat suomalaista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.