Verilöylyjen viikonloppu Yhdysvalloissa: Kymmeniä kuoli joukkoammuskeluissa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään

Tältä näyttää Ohion joukkoampumisen tapahtumapaikalla – ainakin 10 kuollut 1:05
Tältä näytti Daytonin The Oregon District -ravintolakorttelissa ammuskelun jälkeen.

Lauantain ja sunnuntain aikana yhteensä 30 ihmistä menetti henkensä joukkoampumisissa Texasin ja Ohion osavaltioissa. Lisäksi kymmeniä loukkaantui. Chicagon ampumatapauksessa 7 henkilöä sai ampumahaavoja. Lue tästä artikkelista tapahtumista tähän mennessä kerätyt tiedot.

1. Ampumatapaukset

Ensimmäinen kolmesta joukkoampumisesta tapahtui lauantaiaamuna paikallista aikaa Texasin El Pasossa. Ampuja avasi tulen rynnäkkökiväärillä Walmart-tavaratalossa Cielo Vistan ostoskeskuksessa. Silminnäkijöiden mukaan ampuja tulitti ihmisiä sattumanvaraisesti. 

Toinen kuolonuhreja vaatinut ammuskelu tapahtui Ohion osavaltiossa Daytonissa sunnuntain puolella noin kello yhden aikaan yöllä. Ampuja tulitti järeällä pitkäpiippuisella aseella ihmisiä The Oregon District -nimisessä vilkkaassa ravintolakorttelissa, jossa on sekä ravintoloita että baareja. 

Kolmas ammuskelu tapahtui ajallisesti samoihin aikoihin Daytonin tapauksen kanssa. Chicagossa Illinoisin osavaltiossa leikkipuistossa oleskelleita ihmisiä tulitettiin mustasta Chevrolet Camaro -autosta noin kello 20 yli yksi yöllä. 

2. Uhrit ja loukkaantuneet

El Pason joukkosurmassa kuoli yhteensä 20 ihmistä ja haavoittui 26 ihmistä. Osa haavoittuneista on vakavasti loukkaantuneita ja muutama kriittisessä tilassa. Loukkaantuneet ovat 35–82-vuotiaita.  

Daytonin tapauksessa ampujan luoteihin kuoli yhteensä 9 ihmistä. Epäilty ampuja kuoli poliisin luoteihin. Ainakin 27 loukkaantunutta on hoidettu sairaalassa. 

Douglasin leikkipuistoammuskelussa säästyttiin kuolinuhreilta, mutta seitsemän henkilöä loukkaantui. Yksi heistä loukkaantui vakavasti, ja hän on sairaalassa kriittisessä tilassa. NBC Chicago kertoo, että uhrit ovat parikymppisiä. Osumia saaneista kolme on naisia ja neljä miehiä.

3. Epäillyt ampujat

Texasin epäilty on poliisin mukaan 21-vuotias texasilaismies. Hän antautui poliisille ilman vastarintaa. Hänen kerrotaan olevan kotoisin Dallasista yli tuhannen kilometrin päässä El Pasosta.

Ohion kuollut ampuja oli CNN:n tietojen mukaan Montgomeryn piirikunnasta kotoisin ja nuori parikymppinen, valkoinen mies.  

Chicagon tapaukseen liittyen poliisi tutkii tapausta, mutta ei ole ottanut vielä ketään kiinni.

4. Motiivit

Poliisi tutkii El Pason ampumatapausta mahdollisena viharikoksena. Poliisilla on tutkittavana 2 300-sanainen manifesti, jonka tutkijat arvioivat olevan epäillyn tekemä. Tekijän nettiin jättämässa viestissä osoitettiin tukea Uudessa Seelannissa maaliskuussa moskeijaan iskeneelle ampujalle.

Daytonissa ampuneen motiivi ei ole vielä selvinnyt poliisille. Chicagon tapauksen motiivi on niin ikään myös pimennossa.

Lue myös:

    Uusimmat